Angajatii CFR ar putea declansa conflicte de munca

Miercuri, 02 Februarie 2011, ora 15:40
2895 citiri
Angajatii CFR ar putea declansa conflicte de munca

Contractele colective de munca ale angajatilor companiilor feroviare au expirat la 31 ianuarie, iar faptul ca nu au semnat un nou contract le permite acestora sa declanseze in orice moment conflicte de munca, au declarat reprezentantii sindicatelor, citati de NewsIn.

"Pana la 31 ianuarie se puteau semna acte aditionale de prelungire la contractele pentru perioada 2009-2010, dar dupa aceasta data nu se pot incheia decat noi contracte colective de munca pe o perioada de 12 luni" spun sindicalistii feroviari.

Potrivit acestora, conducerea Ministerului Transporturilor si administratiile societatilor motiveaza intarzierea prin aceea ca nu au fost aprobate bugetele de venituri si cheltuieli pe 2011.

"Am stat si doi ani fara bugeturi de venituri si cheltuieli aprobate, dar am avut contracte de munca, asta nu este o motivatie" sustin sindicalistii.

Acestia spera ca feroviarii sa nu fie impinsi spre declansarea conflictului de munca si implicit a grevei generale.

"Pentru ca si asa nemultumirile angajatilor CFR sunt destul de multe, este posibil sa ii scapam din mana.

Din acest moment se pot declansa conflictele de munca, pentru ca nu suntem sub incidenta contractelor colective de munca" au precizat pentru NewsIn reprezentantii sindicatelor.

Totodata, acestia au precizat ca de saptamana viitoare se vor demara formalitatile pentru declansarea conflictelor de munca prin incetarea activitatii, intr-o prima faza patru ore, dupa care ar putea intra in greva generala.

Presedintele Federatiei Mecanicilor de Locomotiva, Iulian Mantescu, declara la inceputul lunii ianuarie ca 7.000 de feroviari vor fi disponibilizati de la CFR Marfa,CFR Infrastructura si CFR Calatori, iar veniturile vor fi reduse cu 25% prin neacordarea primelor de Craciun, Paste si prima de recuperare forta de munca. 

#angajatii cfr, # contracte colective de munca, # conflicte de munca, # ministerul transporturilor, # cfr, # angajati, # conflicte , #stiri CFR