Angajatii de la Autoritatea Aeronautica Civila vor primi salarii mai mici

Marti, 30 Iunie 2009, ora 16:21
2883 citiri
Angajatii de la Autoritatea Aeronautica Civila vor primi salarii mai mici

Ministrul transporturilor si infrastructurii, Radu Berceanu, a declarat marti ca salariile din cadrul Autoritatii Aeronautice Civile din Romania ( AACR) vor fi reduse, din 1 iulie, cu o medie de 25%, iar unele sporuri vor fi micsorate sau chiar eliminate, potrivit NewsIn.

"Salariile de baza la AACR, conform noului contract colectiv de munca, vor fi din 1 iulie, reduse cu o medie de 25%. Nu cred ca toate sporurile salariatilor de la AACR aveau o baza corecta si reala.

Acestea (sporurile, n.r.) faceau ca unii dintre angajati sa aiba salarii de doua ori mai mari decat salariul de baza", a spus Berceanu.

In plus, ministrul transporturilor a explicat ca nu i se pare normal ca pentru sporul de zbor sa se aloce 1,25% din salariul unui director de zbor. Berceanu l-a dat exemplu pe Florea Geica, un pensionar care are un salariu de 47.191 lei si ar trebui sa ajunga la 8.700 lei.

"Conform legii 223 au aparut sporurile foarte mari, legea in special referindu-se la personalul navigant. Existau sporuri ciudate, cum ar fi de aviatie, de conditii grele de munca, de radiatii cosmice, de ecran si de acrobatie pe care nu mi le explic", a mai spus Berceanu.

Ministrul transporturilor a precizat ca se mai gandeste daca pensionarii care lucreaza in domeniul aviatic vor mai putea profesa in continuare numai cu aprobarea ministrului, printr-un ordin scris.

Noua directoare a AACR, Claudia Varlan, a precizat in cadrul conferintei de presa ca lucreaza de ceva timp in domeniu si ca pana in luna mai a anului curent a avut un salariu de 7.300 de lei, in luna mentionata a primit 11.000 lei , iar odata cu preluarea functiei va avea un salariu de subsecretar de stat, adica 4.800 lei.

Noul director general si presedinte al Autoritatii Aeronautice Civile din Romania (AACR) Claudia Varlan are 37de ani, o experienta de peste 14 ani in autoritate, iar pana luni, 29 iunie, a fost sef al Directiei de Navigatie Aeriana.

Berceanu a precizat ca Adrian Vasilache nu va mai detine nicio functie in autoritatea aeronautica civila din Romania. Surse ministeriale au declarat marti ca ministrul transporturilor si infrastructurii ii va inlocui de la conducerea CFR SA si Autoritatea Aeronautica Civila (AAC) pe Viorel Scutu, respectiv Adrian Vasilache.

Radu Berecanu a anuntat ulterior ca a numit-o pe Claudia Varlan la conducerea Autoritatii Aeronautice Civile, in locul lui Adrian Vasilache, iar la conducerea CFR SA l-a numit pe Ion Garoseanu in locul lui Viorel Scurtu. 

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#berceanu, #salarii, #scadere, #sporuri , #stiri CFR