Berceanu nu mai da bani pentru autostrazi

Vineri, 06 Octombrie 2006, ora 21:39
1005 citiri

Ministerul Transporturilor intentioneaza sa nu mai dea bani de la bugetul de stat pentru constructia si repararea autostrazilor, acesti bani urmand sa fie directionati catre transportul feroviar si cel naval, a declarat, vineri, la Oravita, ministrul transporturilor, Radu Berceanu."Vom da mai multi bani pentru drumurile natioanale si pentru transportul ferovial si naval, folosind astfel sume colosale care s-ar fi cheltuit pentru autostrazi", a declarat Radu Berceanu. Aceasta a precizat ca prin aceasta varianta se vor reabilita 2.000 de km de autostrada in 10 ani, comparativ cu ritmul din prezent de maxim 50 de km pe an.

Peste doua miliarde de euro, reprezentand jumatate din fondurile europene dedicate sectorului de transporturi, in valoare de 5 miliarde de euro, se vor indrepta catre calea ferata, a declarat vineri, ministrul Radu Berceanu, citat de Radio Romania Actualitati.

'Calea ferata are viitor in UE si calea ferata are, in mod sigur, viitor in Romania. La ora actuala, avem programe si vom avea si finantarea cu care sa aducem reteaua feroviara romaneasca la un nivel de calitate comparabil cu al celorlalte tari. Din cele aproape cinci miliarde de euro, pe care ii vom avea de la UE pentru transporturi, jumatate, aproximativ doua miliarde si ceva de euro sunt dedicati CFR', a spus Berceanu in timpul vizitei facute in judetul Caras-Severin cu ocazia implinirii a 150 de ani de la inaugurarea celei mai vechi linii de cale ferata din Romania, care uneste localitatile Oravita si Bazias.

In ceea ce priveste problema autostrazilor, inca de la sfarsitul lunii septembrie, Radu Berceanu propunea ca autostrazile sa fie construite printr-un parteneriat public-privat. Ministrul declara ca metoda concesiunii rezolva si problemele de calitate, deoarece constructorul va avea interesul sa realizeze lucrari de calitate pentru ca tot acesta le va administra.

Propunerea ministrului prevede, de asemenea, ca firma constructoare sa vina cu finantarea, iar statul sa plateasca ratele anual pentru portiunea de autostrada data in concesiune. Ministerul Transporturilor aloca circa 600.000 de euro pe an, pentru contruirea si reabilitarea autostrazilor.

NewsIn

si

Rompres