Berceanu: Speram ca astazi sa inchidem negocierile cu sindicalistii din CFR

Luni, 25 Mai 2009, ora 14:45
1548 citiri
Berceanu: Speram ca astazi sa inchidem negocierile cu sindicalistii din CFR

Ministrul transporturilor si infrastructurii, Radu Berceanu, a declarat, luni, ca spera ca pana la finalul zilei sa se ajunga la un acord cu sindicatele privind disponibilizarile din CFR si inchiderea mai multor gari, relateaza NewsIn.

"Dupa aceasta intalnire tehnica pe care sindicalistii o au cu subsecretarul de stat Axinia si cu directorii celor trei companii va urma o intalnire si cu mine. Sper ca astazi, pana diseara, sa reusim sa inchidem aceasta chestiune", a declarat Radu Berceanu.

Ministrul transporturilor nu exclude concedierea colectiva a unui numar semnificativ de angajati CFR, precum si inchiderea mai multor zeci de gari.

"Sigur ca este o solutie fara final concedierea, precum si inchiderea catorva gari. Daca o solutie este viabila din punct de vedere economic si social o sa o punem in aplicare", a mai spus Berceanu.

Acesta s-a aratat nemultumit de reactia "nervoasa" a liderilor de sindicat din CFR care declara in presa toate cifrele privind concedierile sau inchiderile de gari avansate la discutii.

Liderul Confederatiei Sindicale Miscare Comercial, Gheorghe Popa, a declarat, luni, ca in urma acestor negocieri s-ar putea stabili principiile unui acord, urmand ca pana miercuri sa fie semnat un nou contact colectiv de munca al CFR.

La rundele precedente de negocieri dintre sindicalisti si conducerea ministerului s-a avasat ideea de renuntare la angajatii care se apropie de varsta de pensionare (3.000 -3.700 de angajati), precum si inchiderea a 108 de gari. Gheorghe Popa a spus pe 13 mai, la iesirea de la discutiile Radu Berceanu, ca intre 3.500 si 3.700 de salariati feroviari vor fi pensionati in 2009.

De asemenea, cu o zi in urma, pe 12 mai, sindicatele feroviare au convenit cu ministrul transporturilor, Radu Berceanu, in cadrul unei intalniri a unor lideri PD-L cu liderii Confederatiei Sindicale Meridian, sa amane procedurile de deschidere a conflictului de munca si sa inceapa negocierile.

Gheorghe Popa a anuntat atunci ca, in urma discutiilor, s-a decis amanarea procedurilor de declansare a conflictului de munca astfel incat sa se ajunga, pe calea negocierilor, la o solutie convenabila ambelor parti. El a adaugat ca sindicatul sau este de acord cu pensionarea la limita de varsta a personalului la initiativa unitatii astfel incat sa nu se ajunga la cumulul intre pensie si salariu.

In schimb, nu sustine pensionarea celor care au dreptul la pensionare anticipata datorita grupelor de munca, deoarece cuantumul pensiei acestora ar fi mai mic decat cel pentru pensionarea la limita de varsta.

In schimb, Popa agreeaza mutarea de personal intre cele trei unitati implicate in transportul feroviar astfel incat sa fie evitate disponibilizarile.

Ministerul Transporturilor si Infrastructurii (MTI) a anuntat, in data de 20 martie, sindicatele, ca va reduce numarul personalului in sistemul feroviar cu 12.139 la toate cele trei companii CFR, astfel la CFR Marfa cu 5.949, la Calatori cu 2.545 si la Infrastructura cu 3.536.

Sindicalistii de la cele trei societati au organizat la sfarsitul lunii aprile un miting de protest cerand pastrarea locurilor de munca. 

Vești proaste pentru angajații Tarom. Compania intră în reorganizare economică
Vești proaste pentru angajații Tarom. Compania intră în reorganizare economică
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat miercuri, 24 aprilie, la Tulcea, că TAROM va primi până la finele lunii ajutor din partea Comisiei Europene şi apoi va intra într-o...
#acord, #disponibilizari, #negocieri, #sindicate , #stiri CFR