Berceanu vrea un "time-out" pentru a analiza propunerile sindicatelor feroviare

Marti, 31 August 2010, ora 00:39
1582 citiri
Berceanu vrea un "time-out" pentru a analiza propunerile sindicatelor feroviare

Presedintele Federatiei Miscare-Comercial, Iulian Mantescu, a declarat luni ca ministrul transporturilor, Radu Berceanu, a cerut un "time-out" pana joi pentru a analiza propunerile sindicalistilor si crede ca acesta vrea doar sa traga de timp, informeaza Newsin.

"Toate federatiile au venit cu un punct de vedere in scris, care a fost inaintat ministrului. Fiecare dintre sindicate si-a sustinut punctul de vedere.

Ministrul Berceanu a cerut un time-out pana joi pentru a analiza propunerile noastre, insa cred ca vrea doar sa traga de timp", a declarat Mantescu la iesirea de la discutiile pe care sindicatele din domeniul feroviar le-au purtat cu reprezentantii Ministerului Transporturilor pe tema reducerii cheltuielilor companiilor feroviare.

Pe de alta parte, ministrul Berceanu a precizat ca a inteles faptul ca, daca nu se va gasi o solutie pe termen mediu si lung, calea ferata nu se va redresa, dar ca sindicatele nu au venit cu lucruri noi si chiar au existat discutii in contradictoriu intre reprezentantii acestora.

"Din pacare, nu prea am reusit sa gasim lucruri noi in propunerile cu care au venit sindicatele. Sunt unele si aceleasi lucruri care se repeta, ei ne spun noua, noi le spunem lor.

Lucrurile pe care le-au propus sindicatele sunt din sfera structurii feroviare, sa li se stearga datoriile si sa se lucreze la subventii. Urmeaza sa analizam pana joi materialele.

Unele discutii au fost in contradictoriu si intre sindicate", a declarat Berceanu.

Acesta a mai spus ca nu crede ca se poate ajunge la o formula echilibrata intre venituri si cheltuieli in cazul companiilor feroviare fara reduceri de personal.

Sindicalistii din domeniul feroviar s-au intalnit luni cu reprezentantii Ministerului Transporturilor si Infrastructurii (MTI) pentru negocieri legate de reducerea cheltuielilor companiilor feroviare.

In urma primei runde de negocieri, care a avut loc miercuri, nu s-a ajuns la nicio solutie.

Intr-o scrisoare deschisa trimisa luni Guvernului, sindicalistii considera ca programul propus de minister pentru reducerea cheltuielilor companiilor feroviare este nerealist si anunta ca se opun disponibilizarilor si ca vor uza de toate formele legale de protest pentru apararea membrilor de sindicat.

Strategia de restructurare a domeniului feroviar intocmita de MTI prevede disponibilizarea a pana la 8.305 de angajati ai companiilor feroviare, din care 1.630 de la CFR SA, 2.075 de la CFR Calatori si intre 3.400 si 4.600 de la CFR Marfa.

Potrivit reprezentantilor ministerului, in urma masurilor propuse prin intermediul acestei strategii se preconizeaza o reducere a cheltuielilor celor trei companii in 2011 de 788 milioane lei, din care 288 milioane lei in cazul CFR SA, 200 milioane la CFR Calatori si 300 milioane lei la CFR Marfa.

Pierderile estimate pentru acest an ale celor trei companii feroviare se ridica, potrivit documentului intocmit de MTI, la peste 1,4 miliarde lei. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#berceanu, #sindicate feroviare, #cfr , #stiri CFR