Britanicii, interesa?i de pia?a romaneasc? de transport ferioviar de marfuri

Vineri, 05 Septembrie 2008, ora 12:19
1594 citiri
Britanicii, interesa?i de pia?a romaneasc? de transport ferioviar de marfuri

Opt operatori privati de transport feroviar de marfuri sunt interesati sa intre pe piata romaneasca de transport marfa, dupa ce o delegatie a acestor companii si a membrilor parlamentului britanic a vizitat mai multe orase ale Romaniei pentru a verifica potentialul in aceasta zona, anunta Rompress.

Printre companiile interesate de piata romaneasca se afla English, Welsh and Scottish Railway, Freightliner, GB Railfreight, Direct Rail Services, Fastline, Victa-Westlink Rail, Amec-Spie Rail si Advenza Freight.

Companiile sunt membre ale Rail Freight Group (RFG), asociatia transportatorilor feroviari de marfuri din Marea Britanie. Delegatia britanica a vizitat, in perioada 31 august - 5 septembrie, cateva orase din Romania, vizualizand o perspectiva de ansamblu a pietei feroviare liberalizate la inceput de drum, dar si asupra stadiului industriei feroviare autohtone.

I Arad, primul oras vizitat, britanicii au vizitat compania Astra Vagoane Calatori, unul dintre cei mai importanti producatori de material rulant din tara, membru al grupului IRS. La Brasov, britanicii ai vizitat terminalul de containere, avand apoi o scurta intrevedere cu Florin Hadarean, directorul general al Regio Trans, operator privat de transport feroviar de calatori.

Constanta, a fost unul din obiectivele bifate pe lista de lucru a delegatiei britanice.

Principalii actori din piata romaneasca de profil - CFR Marfa si Grup Feroviar Roman si Servtrans Invest -, a caror pondere pe piata este in crestere, au avut, de asemenea, scurte intrevederi cu delegatia Rail Freight Group.

Dintre autoritatile de reglementare in domeniu feroviar, sustinatorii transportului feroviar de marfuri din parlamentul britanic au purtat discutii cu Ludovic Orban, ministrul Transporturilor, cu reprezentantii Autoritatii Feroviare din Romania (AFER) dar si cu administratorul national de infrastructura, CFR SA.

In prezent, pe piata feroviara romaneasca activeaza 30 de operatori feroviari de calatori si marfa, din care 25 de operatori privati de marfa, la care se adauga CFR Marfa, operatorul national, doi operatori privati de calatori, la care se adauga CFR Calatori si Societatea de Turism Feroviar, ce realizeaza transport turistic de calatori pe distante scurte, intre Bucuresti si Snagov, si o companie privata care realizeaza atat transport de calatori, cat si de marfa, Servtrans Invest, mai precizeaza Rompress.