Cartel Alfa cere premierului o intalnire de urgenta pe problemele de la CFR Marfa

Luni, 16 August 2010, ora 15:42
1711 citiri
Cartel Alfa cere premierului o intalnire de urgenta pe problemele de la CFR Marfa

"Cartel Alfa" si Federatia Mecanicilor de Locomotiva solicita premierului o intalnire de urgenta privind problemele de la CFR Marfa, intalnire la care sa participe si ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, pentru a incerca evitarea unei noi reorganizari si restructurari, precizeaza Mediafax.

Sindicalistii cer primului - ministru, printr-o scrisoare deschisa de luni, o discutie referitoare la procesul de privatizare de la CFR Marfa si la situatia companiei.

"Confederatia «Cartel Alfa» si Federatia Mecanicilor de Locomotiva constata din nou existenta a grave deficiente in managementul companiilor de stat. O ultima demonstratie o reprezinta situatia de la CFR Marfa, companie care se afla, incepand cu 15 mai, prin rotatie in somaj tehnic si urmeaza sa fie supusa unei noi reorganizari si restructurari, dupa ce, cu mai putin de sase luni in urma, in martie 2010, a fost afectata de o actiune similara", se arata intr-un comunicat de luni al "Cartel Alfa".

Sindicalistii considera ca aceasta dovedeste in primul rand gravele deficiente ale managementului de la CFR Marfa a carui reanalizare si restructurare se impune cu prioritate.

"Trebuie mentionat faptul ca intentia unei noi restructurari si reorganizari la CFR Marfa, lasa impresia ca privatizarea urmareste doar vanzarea activelor CFR Marfa ci nu privatizarea unei afaceri in sine. Un amanunt care sustine acest fapt este acela ca, la analiza activitatii au fost luate in calcul doar performantele din ultimii doi ani, de criza, si nu ultimii 8-10 ani, asa cum este firesc cand se urmareste o reala privatizare a unei afaceri", potrivit sursei citate.

Pentru evitarea conflictelor deschise, "Cartel Alfa" si Federatia Mecanicilor de Locomotiva solicita primului - ministru o intalnire de urgenta pe marginea problemelor de la CFR Marfa, la care sa participe si ministrul Transporturilor, Radu Berceanu.

Ministerul Transporturilor si Infrastructurii (MTI) pregateste un proiect care vizeaza disponibilizarea a 12.800 de angajati din sectorul feroviar pana la sfarsitul lunii septembrie, au declarat pentru MEDIAFAX surse din sectorul feroviar.

Astfel, cei mai multi disponibilizati vor fi la CFR Marfa (5.000 de angajati), urmata de CFR Calatori, cu 3.900 de salariati, CFR SA, cu 2.900 de persoane, si Electrificare CFR, cu 1.000 de concediati.

In perioada martie-aprilie, MTI a disponibilizat 10.361 de persoane din cauza situatiei economico-financiara a companiilor care nu mai permite continuarea activitatii fara aplicarea unui program de restructurare si reorganizare.

Cei mai multi salariati au fost disponibilizati de la CFR Marfa (6.700), urmatoarele doua companii in functie de numarul concedierilor fiind CFR Calatori (1.100) si Intretinere si Reparatii Vagoane "CFR IRV" (800).

Acestia vor primi pe langa indemnizatia de somaj, o suma de doua ori mai mare decat salariul mediu net pe economie, la data desfacerii contractului de munca, la care se adauga un venit lunar de completare pentru o perioada de 12-15 luni. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#cfr marfa disponibilizari somaj tehnic , #stiri CFR