CFR Calatori are datorii de 600 mil. lei

Miercuri, 07 Septembrie 2011, ora 14:25
1371 citiri
CFR Calatori are datorii de 600 mil. lei

Compania inregistra, la sfarsitul lunii iunie, datorii de circa 600 milioane lei. CFR Calatori sustine ca va continua politica de reducere a cheltuielilor, conform NewsIn.

"Si in perioada urmatoare va fi continuata politica de reduceri a cheltuielilor in ceea ce priveste serviciile de exploatare executate de terti, prin diminuarea tarifelor la unele prestatii", au precizat reprezentantii CFR Calatori.

CFR Calatori inregistra la 30 iunie, arierate in valoare de 594,8 milioane lei (141,8 milioane euro).

Valoarea energiei electrice de tractiune datorata catre CNCF CFR, compania care gestioneaza infrastructura, este de 23,4 milioane lei.

"In vederea acoperirii obligatiilor de plata ale operatorului national de transport feroviar de pasageri, de curand a fost emisa Ordonanta nr. 10/2011 privind rectificarea bugetului de stat", au mai spus reprezentantii CFR Calatori.

Ordonanta prevede ca in bugetul Ministerului Transporturilor si Infrastructurii va fi cuprinsa suma de 432,8 milioane lei la subventii, pentru Societatea Nationala de Transport Feroviar de Calatori CFR Calatori - SA, precum si suma de 236,6 milioane lei pentru acoperirea obligatiilor de plata la capitolul asigurari si asistenta sociala.

CFR Calatori si-a majorat pierderile in primul semestru cu peste 70%, la 125,4 milioane lei (29,5 milioane euro), fata de primele sase luni 2010, in timp ce veniturile s-au diminuat cu 6%, la 1,07 miliarde lei. Traficul de calatori pe calea ferata a scazut in primul semestru cu 7%, la 27,8 milioane de pasageri, comparativ cu nivelul din primele sase luni din 2010 de 29,8 milioane pasageri.

Scaderea numarului de pasageri a fost determinata de diminuarea numarului de navetisti pe fondul reducerii locurilor de munca, de scaderea vitezei de circulatie din cauza lucrarilor la infrastructura feroviara, dar si de cresterea ratei de motorizare si de trendul crescator in cota de piata a transportului auto, potrivit reprezentantilor CFR Calatori.

In ceea ce priveste cheltuielile, in intervalul ianuarie - iunie CFR Calatori a raportat o usoara scadere, la 1,19 miliarde lei, de la 1,21 miliarde lei in primele sase luni 2010.

"In anul 2011, CFR Calatori a continuat si a mentinut programul de reducere a cheltuielilor atat in ceea ce priveste serviciile executate de terti prin reducerea tarifelor la unele prestatii, cat si a cheltuielilor cu personalul.

Astfel, cheltuielile din primul semestru al anului 2011 se situeaza usor sub cele din aceeasi perioada a lui 2010.

Aceasta reducere este mai importanta decat ar putea parea la o prima analiza a cifrelor, intrucat s-a realizat pe fondul cresterii semnificative a cheltuielilor la diferite materiale cu pondere mare in activitatea de transport feroviar: combustibil, energie, piese", au declarat reprezentantii CFR Calatori.

In luna iulie, ministrul Transporturilor si Infrastructurii, Anca Boagiu, a decis schimbarea conducerii companiei, la carma careia se afla Liviu Cristian Pescarasu.

 

Toți operatorii de transport feroviar, integrați pe Ghișeul Unic. Schimbări la cumpărarea biletelor
Toți operatorii de transport feroviar, integrați pe Ghișeul Unic. Schimbări la cumpărarea biletelor
Toţi cei şase operatori de transport feroviar de călători care prestează servicii publice sunt integraţi şi activi în sistemul Ghişeul Unic dezvoltat de Autoritatea pentru Reformă...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#cfr calatori, #caile ferate, #transport, #transport feroviar, #pierdere cfr , #stiri CFR