CFR Marfa a dat preavize celor 6.380 de salariati care vor fi disponibilizati

Marti, 09 Februarie 2010, ora 16:27
1912 citiri
CFR Marfa a dat preavize celor 6.380 de salariati care vor fi disponibilizati

CFR Marfa le-a inmanat, in 5 februarie, preavizele celor 6.380 de salariati care urmeaza sa fie disponibilizati, iar 10% dintre acestia au refuzat sa semneze, o parte dintre ei intentionand sa actioneze in instanta administratia companiei, a declarat marti pentru NewsIn presedintele FNFMC.

"Federatia Nationala Feroviara Miscare Comercial (FNFMC) a fost de acord cu disponibilizarile, insa nu am inteles de unde au scos oficialii din Ministerul Transporturilor si Infrastructurii (MTI) cifra de 6.380, pentru ca acestia nu au discutat cu sindicatele. Este cert ca din martie vor fi concediati peste 6.000 de angajati la Marfa, iar la CFR Calatori circa 1.000 de salariati vor primi preavizele in aprilie, restul de la CFR Infrastructura urmand sa le primeasca in luna mai", a precizat Gheorghe Fratica.

De asemenea, presedintele FNFMC a mentionat, referindu-se la salariatii care vor fi disponibilizati de la CFR Marfa, ca venitul de completare reprezinta diferenta dintre valoarea somajului (somaj tehnic 75%) si salariul mediu net pe economie aferent lunii ianuarie 2010 in care s-a produs diponibilizarea, dar nu va depasi salariul mediu net pe economie.

"Daca un salariat a avut un venit lunar de peste 1.500 lei, va lua, dupa disponibilizare, pana la 1.390 lei. Salariatii care au vechime intre 0 si 15 ani vor primi 12 venituri de completare, cei cu vechime intre 15-25 ani vor incasa 13 salarii, iar cei cu vechime de peste 25 de ani 15 venituri. De asemenea, la plecare toti cei disponibilizati vor primi doua salarii medii pe economie", a mai spus Gheorghe Fratica.

Potrivit presedintelui Federatiei Nationale Feroviare Miscare Comercial, cei 10% dintre angajatii care urmeaza sa fie disponizilizati refuza sa semneze, deoarece considera ca nu sunt respectate criteriile din contractul colectiv de munca si nici cele din Codul Muncii.

"Prin urmare, o partea dintre acestia, nu stim exact cati, vor actiona in instanta administratia CFR Marfa", a spus Fratica.

"Au fost pastrati unii salariati care au societati comerciale, pe cand acestia ar fi trebuit sa fie primii disponibilizati. Au fost pastrati de catre Administratie salariati care au fost sanctionati pentru abateri si care au cauzat prejudicii companiilor. De asemenea, au fost afectati de masura disponibilizarilor salariatii care au mai multi copii in intretinere. Ceea ce mi se pare incorect din partea oficialilor MTI, este ca in conditiile in care sunt disponibilizati de la cele trei companii CFR peste 10.000 de salariati, raman in sistem peste 70 de directori. In centrala la CFR Marfa vor ramane 12 directori, 18 la CFR Infrastrcutura si 17 la Calatori. Alti 24 de directori vor ramane la regionalele din tara, fara sa ii mai punem la calcul pe cei de la filialele cailor ferate", a precizat Fratica.

Ministrul transporturilor Radu Berceanu declara, in 29 ianuarie, ca salariatii CFR care urmeaza sa fie disponibilizati vor beneficia de doua salarii medii pe economie, iar in perioada de somaj vor primi diferenta dintre indemnizatia de somaj si valoarea salariul mediu pe economie, potrivit unei Ordonante adoptate de Guvern.

Ministerul Transporturilor intentioneaza sa disponibilizeze in acest an circa 10.000 de angajati din cadrul CFR, majoritatea, circa 6.500 de persoane, urmand sa plece de la CFR Marfa.

 

#disponibilizari, # cfr, # salarii compensatorii, # preavize , #stiri CFR