CFR Marfa vrea sa scada cheltuielile

Luni, 15 Iunie 2009, ora 14:26
3932 citiri
CFR Marfa vrea sa scada cheltuielile

Angajatii CFR Marfa primesc avansul din salariul pe luna mai in doua transe si cu intarziere de 2 saptamani, iar lichidarea aferenta o vor incasa cu o intarziere de circa trei saptamani, o solutie luata in calcul pentru rezolvarea problemelor financiare fiind reducerea fondului de salarii cu 44%.

"Angajatii CFR au primit jumatate din avansul aferent lunii mai, pe care trebuiau sa-l incaseze pe data de 30 mai, pe 12 iunie, iar cealalta jumatate a avansului va fi incasata pe 19 iunie. Lichidarea pe luna mai, care trebuia platita luni (15 iunie - n.r.), va fi virata pana la sfarsitul acestui luni sau in prima saptamana din luna iulie", a declarat agentiei MEDIAFAX directorul general al CFR Marfa, Calin Gratian, precizeaza Mediafax.

El a explicat intarzierile salariale prin faptul ca societatea trebuie sa plateasca in aceasta luna o transa dintr-un imprumut sindicalizat de 120 de milioane de euro, contractat in 2007 de la un consortiu de banci.

"Virarea lichidarii va intarzia in fiecare luna, pana nu se va lua o masura in zona sociala. Veniturile CFR Marfa au scazut anul acesta cu 44%, iar cheltuielile cu salariile au o pondere de 92% din venituri. Anul trecut, salariile erau 38-39% din venituri, iar in anul 2005, acestea aveau o pondere de 20%", a mai spus directorul CFR Marfa.

El a adaugat ca singura solutie este reducerea cheltuielilor companiei intr-o proportie similara cu cea a reducerii veniturilor.

"Ca sa supravietuim, va trebui sa reducem cheltuielile cu 15-20 de milioane de lei in fiecare luna. Acum analizam, impreuna cu reprezentantii salariatilor, care este este cea mai buna solutie de reducere a acestor cheltuieli", a afirmat directorul societatii.

Gratian a mai spus ca varianta ar fi disponibilizarea de personal, iar in cazul in care aceasta nu se va intampla, va fi nevoie de o reducere a normei de lucru si, implicit, a salariilor.

"Daca nu facem disponibilizari, va trebui sa reducem norma de lucru cu cat au scazut si incasarile, adica cu 44%. Salariile, in acest caz, vor scadea proportional. Alta solutie nu vad", a explicat oficialul CFR Marfa.

Potrivit acestuia, societatea a redus "tot ce se putea reduce" din cheltuieli, respectiv s-au reziliat contractele cu firmele de paza si cu cele de salubrizari.

"Acum, salariatii se ocupa si de paza, si de salubrizare, si de intretinerea centralelor termice. Dupa aceste reduceri, am ajuns acum sa vorbim si de zona sociala", a precizat Calin Gratian.

Directorul CFR Marfa a afirmat recent ca operatorul s-a mai aflat in cursul acestui an in situatia de a intarzia plata salariilor, insa nu a putut preciza de cate ori.

Compania de transport feroviar are aproximativ 17.500 de angajati. Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a declarat, la sfarsitul lunii aprilie, ca activitatea CFR Marfa a scazut in acest an cu 44% fata de 2008.

Printr-o situatie similara au trecut saptamana trecuta si angjatii de la CFR SA, ale caror salarii au fost virate cu intarziere.

Din acest motiv, angajatii CFR SA, companie care administreaza infrastructura feroviara, au declansat miercuri un protest, actiune care a afectat circulatia a 25 de trenuri.

CFR SA a informat sindicatele la inceputul lunii iunie ca se confrunta cu probleme financiare foarte mari si ca transferurile bancare pentru plata salariilor se vor face esalonat.

Ministrul Transporturilor si Infrastructurii, Radu Berceanu, a afirmat atunci ca daca angajatii companiilor feroviare de stat nu vor renunta la anumite sporuri se poate ajunge in situatia in care ministerul sa nu poata plati salariile. 

Vești proaste pentru angajații Tarom. Compania intră în reorganizare economică
Vești proaste pentru angajații Tarom. Compania intră în reorganizare economică
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat miercuri, 24 aprilie, la Tulcea, că TAROM va primi până la finele lunii ajutor din partea Comisiei Europene şi apoi va intra într-o...
#angajati, #cfr, #cheltuieli, #disponibilizari, #salarii , #stiri CFR