CFR SA va primi de la bugetul de stat peste 118 mil. lei pentru reparatii

Vineri, 18 Februarie 2011, ora 17:42
1826 citiri
CFR SA va primi de la bugetul de stat peste 118 mil. lei pentru reparatii

CFR SA va primi in 2011 de la bugetul de stat 118,56 milioane lei, fara TVA, pentru lucrari de reparatii la infrastructura feroviara, din care 59 milioane lei pentru reparatii capitale si 62,56 milioane lei pentru reparatii curente, se arata intr-un proiect de act normativ elaborat de MTI, anunta NewsIn.

Astfel, vor fi finantate de la stat in acest an, printre altele, lucrarile de reparatie a 63,5 km de linie, cu 6,48 milioane lei, a doua poduri, cu 11,7 milioane lei, a patru tuneluri, cu 2,75 milioane lei, precum si lucrarile de "securizare PTF spatiul Schengen", cu 21,77 milioane lei.

Potrivit Hotararii privind "aprobarea Actului aditional pe anul 2011 la Contractul de activitate a Companiei Nationale de Cai Ferate "C.F.R." - S.A. pentru perioada 2008-2011", principalele lucrari de reparatii la infrastructura feroviara necesare in anul 2011 ar costa 871,31 milioane lei, din care 457,85 milioane lei pentru reparatia a 268 de km de linie, 124,51 milioane lei pentru reparatia a 28 de poduri sau 35,93 milioane lei pentru reparatia a 10 tuneluri.

Totodata, actul normativ cuprinde si 22 de programe prioritare de dezvoltare, modernizare si investitii ale infrastructurii feroviare publice pentru anul 2011.

Printre aceste programe prioritate se numara reabilitarea si modernizarea coridorului transeuropean IV, modernizarea statiilor de cale ferata, realizarea instalatiilor de centralizare electronica ale statiilor de cale ferata, realizarea infrastructurii de acces a noului pod peste Dunare de la Calafat - Vidin sau realizarea interoperabilitatii feroviare din Romania cu infrastructura feroviara europeana si electrificarea liniilor.

De asemenea, este vorba despre implementarea cerintelor Shengen pentru controlul in punctele de trecere a frontierei terestre cu tarile non-UE, reabilitarea si modernizarea coridorului transeuropean IX, promovarea investitiilor in Parteneriat Public - Privat (PPP) sau promovarea transportului intermodal.

Pe de alta parte, potrivit actului normativ, calculul si incasarea Taxei de Utilizare a Infrastructurii (TUI) revin in sarcina CFR SA, in calitate de administrator al infrastructurii feroviare.

TUI se aplica in mod nediscriminatoriu pentru toti operatorii de transport feroviar, pentru conditii similare de transport.

Metodologia de calcul a Taxei de Utilizare a Infrastructurii (TUI) se bazeaza pe urmatoarele elemente tarifare distanta parcursa de tren, tonajul brut al trenului, tipul de trafic marfa sau calatori, ruta de circulatie si clasa sectiei de circulatie si dotarea cu sisteme de electrificare pentru asigurarea curentului de tractiune.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#cfr sa, #buget, #reparatii , #stiri CFR