Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

CFR si RADET, inglobati in datorii

CFR si RADET, inglobati in datorii

CFR si RADET Bucuresti, principalii datornici ai producatorilor de electricitate si caldura, au creante de 2,95 miliarde lei (peste 700 mil. euro), si profita de statutul lor de clienti neintreruptibili pentru a nu le achita, potrivit datelor Ministerului Economiei transmise la solicitarea Mediafax.

"Companiile din sectorul energiei sunt afectate de neincasari prin dificultatile induse in realizarea investitiilor si chiar a lucrarilor de mentenanta, precum si prin cresterea costurilor datorita creditelor contractate pentru derularea activitatii. Aceste creante se regasesc aproape integral in datorii ale producatorilor de energie electrica catre furnizorii de combustibil si catre bancile care au acordat credite societatilor din sectorul energiei", conform institutiei.

Creantele CFR, in valoare de 1,1 miliarde de lei, sunt catre opt furnizori de electricitate, in timp ce Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice (RADET) Bucuresti, principalul furnizor de apa calda si incalzire in sistem centralizat din Capitala, datoreaza producatorului de electricitate si caldura ELCEN peste 700 de milioane de lei, iar RADET Constanta are datorii de aproximativ 150 milioane de lei.


Penalitatile aplicate datoriei RADET catre ELCEN, de peste un miliard de lei, ridica restantele la plata ale regiei la 1,85 miliarde de lei.


"Penalitatile reflecta costurile suplimentare ale producatorului de energie termica si electrica rezultate din contractarea de credite, contractare efectuata tocmai datorita neincasarilor la termen a facturilor", spun reprezentantii Ministerului Economiei.


In privinta modalitatilor de recuperare a acestor datorii, Ministerul Economiei arata ca solutia uzuala este intreruperea furnizarii.


"Unii rau platnici, printre care si principalii datornici, profita insa de faptul ca nu le poate fi intrerupta furnizarea energiei electrice sau termice din motive de siguranta sau de serviciu public (de exemplu cazurile deja mentionate ale SN CFR sau RADET)", precizeaza sursa citata.


Ministerul Economiei mentioneaza ca pentru aceste companii ministerele Transporturilor si Finantelor si Primaria Capitalei cauta solutii.


"Pentru ceilalti rau platnici, se aplica masuri precum atentionari scrise, intreruperi totale sau partiale ale furnizarii, actionarea in judecata si punerea de sechestru pe bunuri", se mai arata in raspunsul Ministerului Economiei.


 Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1111 ori
Citeste mai multe desprecfr radet datorii bani