CFR va beneficia de fonduri pentru dezvoltarea infrastructurii si reparatii capitale

Marti, 25 Martie 2008, ora 16:29
1176 citiri
CFR va beneficia de fonduri pentru dezvoltarea infrastructurii si reparatii capitale

CFR Infrastructura va beneficia de fonduri de la bugetul de stat pentru dezvoltarea infrastructurii si reparatii capitale, prin promovarea, in urmatoarele saptamani, a unor proiecte de ordonanta de Guvern, a declarat ministrul transporturilor Ludovic Orban. In principal vor fi elaborate ordonante de urgenta si hotarari de guvern prin care se prevede alocarea de la bugetul de stat a unor sume pentru dezvoltarea infrastructurii si rentabilizarea curselor. Astfel, se doreste aducerea companiei CFR Infrastructura in situatia de a beneficia de alocari de la bugetul de stat in baza planurilor de intretinere si reparatii capitale, prin completarea veniturilor preconizate cu transferuri de la bugetul de stat, pentru sustinerea lucrarilor de infrastructura si reparatii capitale.


De asemenea, Ludovic Orban a declarat ca este pregatit un proiect de ordonanta privind majorarea capitalului social si conversia in actiuni a datoriilor pe care companiile le au la Electrica.


Feroviarii au renuntat la protestele programate miercuri, in Bucuresti, dupa ce reprezentantii Ministerului Transporturilor si cei ai companiilor CFR le-au promis o majorare a salariului minim la 500 lei, de la 1 martie, si la 540 lei, de la 1 iulie, a declarat liderul sindical, Gheorghe Popa.


Pe langa majorarile salariale, sindicalistii au mai discutat cu ministrul Transporturilor despre masurile de imbunatatire a functionarii celor trei companii CFR. In acelasi timp, Popa a spus ca federatiile sindicale vor "face tot posibilul" pentru a impiedica privatizarea CFR Marfa.


Primaria Capitalei aprobase un miting si un mars al sindicalistilor de la CFR, pe 26 martie, dupa ce acestia au amenintat ca, in caz contrar, vor intra in greva timp de trei zile consecutiv. Sindicatele negociaza inca din ianuarie majorarile salariale pentru anul 2008, dar cele doua parti nu au ajuns la un acord pana in prezent. Dupa ce, initial, ministrul Orban le-a promis o majorare a salariilor la 500 de lei, din ianuarie, si la 570 de lei, din mai, Guvernul a aprobat o crestere a veniturilor salariatilor CFR cu 4 la suta, din aprilie, si cu 4 la suta, din octombrie.


Ultima oferta a Ministrului Transporturilor (MT) a fost de 10 la suta majorare salariala, in doua transe, in timp ce sindicalistii au scazut cererea de la 18 la suta, la 13 la suta, intr-o singura transa. De cand au inceput negocierile cu MT, salariatii CFR au oprit lucrul spontan, pentru trei ore, pe 1 februarie, si au organizat o greva de avertisment de doua ore, pe 5 martie. De cealalata parte, CFR Infrastructura a dat in judecata sindicatele, pentru a demonstra ilegalitatea grevei de avertisment.