Directorii CFR au un termen de 10 zile pentru finalizarea programelor de restructurare

Miercuri, 20 Octombrie 2010, ora 12:41
1240 citiri
Directorii CFR au un termen de 10 zile pentru finalizarea programelor de restructurare

Vicepresedintele Federatiei Mecanicilor de Locomotiva Voicu Sala a declarat miercuri, pentru Newsin. ca ministrul transporturilor, Anca Boagiu, le-a dat un termen de 10 zile directorilor companiilor feroviare pentru finalizarea programelor de reorganizare structurala, informeaza NewsIn.

Ministrul transporturilor si infrastructurii, Anca Boagiu, s-a intilnit marti seara cu liderii de sindicat din domeniul feroviar, carora le-a transmis ca vor fi anuntate eventuale disponibilizari la cele trei companii feroviare, CFR Calatori, CFR Marfa si CFR Infrastructura, in urma programelor pe care le-a cerut directorilor acestor companii.

"La intalnirea de aseara (marrti seara, n.r.), ministrul Boagiu nu a avut ce sa ne spuna despre eventuale disponibilizari. Acestea vor fi anuntate in urma programelor pe care le-a cerut celor trei directori de la companiile feroviare, dupa aceea va avea o cifra a disponibilizatilor", a precizat Voicu Sala pentru NewsIn.

Potrivit acestuia, sindicatele au sustinut in continuare ca nu sunt de acord cu privatizarea CFR Marfa.

"Anca Boagiu ne-a spus ca, datorita faptului ca societatile din calea ferata sunt monitorizate si sunt prinse in acordul cu FMI, trebuie continuate etapele de privatizare a acestei companii (CFR Marfa, n.r.). Ministrul s-a aratat convins ca poate fi respectat termenul de privatizare din acordul cu FMI", a mai spus Sala.

Strategia de restructurare a domeniului feroviar intocmita de MTI in august prevede disponibilizarea a pana la 8.305 de angajati ai companiilor feroviare, din care 1.630 de la CFR SA, 2.075 de la CFR Calatori si intre 3.400 si 4.600 de la CFR Marfa.

Potrivit reprezentantilor ministerului, in urma masurilor propuse prin intermediul acestei strategii se preconizeaza o reducere a cheltuielilor celor trei companii in 2011 de 788 milioane lei, din care 288 milioane lei in cazul CFR SA, 200 milioane la CFR Calatori si 300 milioane lei la CFR Marfa.

Pierderile estimate pentru acest an ale celor trei companii feroviare se ridica, potrivit documentului intocmit de MTI, la peste 1,4 miliarde lei.

Totodata, Ministerul Transporturilor si Infrastructurii a elaborat in august Strategia de privatizare a CFR Marfa, dupa ce a incheiat cu consortiul format din Deloitte si "Bostina si asociatii"un contract pentru reactualizarea strategiei de privatizare a companiei.

Obiectivele urmarite sunt maximizarea pretului ce poate fi obtinut din vanzarea pachetului de actiuni detinut de stat la aceasta societate, in scopul cresterii veniturilor bugetare necesare finantarii suplimentare in domeniile prioritare deficitare in privinta resurselor bugetare, asigurarea unui sistem modern de transport, viabil din punct de vedere economic, social si al protectiei mediului, si cresterea cotei de piata a Societatii, la nivelul Uniunii Europene si reducerea duratei procesului de privatizare si simplificarea derularii transferului dreptului de proprietate asupra actiunilor societatii, pentru a asigura imperativul incadrarii in termenele convenite cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana.

In aplicarea mandatului pentru realizarea strategiei, Ministerul Transporturilor si Infrastructurii va vinde pachetul de actiuni reprezentand 100 % din capitalul social al Societatii prin metoda licitatiei cu strigare. Garantia de participare la licitatie va reprezenta 20 % din valoarea nominala a pachetului de actiuni scos la vanzare.

Taxa de participare la licitatie pentru fiecare investitor/grup de investitori care depune documente de participare este de 5 % din valoarea nominala a pachetului de actiuni scos la vanzare. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#companiile feroviare disponibilizari pierderi programe restructurare , #stiri CFR