Feroviarii: Nu se pot aplica disponibilizarile din 1 septembrie pentru ca s-ar incalca legea

Marti, 24 August 2010, ora 16:21
1552 citiri
Feroviarii: Nu se pot aplica disponibilizarile din 1 septembrie pentru ca s-ar incalca legea

Sindicatele din CFR spun ca programul de disponibilizare a 8.000 de angajati nu se poate aplica din 1 septembrie, asa cum a anuntat ministrul Radu Berceanu, pentru ca s-ar incalca prevederile Codului Muncii si ameninta ca intr-o luna pot ajunge la greva generala daca vor fi dati oameni afara.

Presedintele Federatiei Mecanicilor de Locomotiva, Iulian Mantescu, a declarat, marti, intr-o conferinta de presa la sediul PSD, ca nu crede ca sindicalistii se vor intelege cu reprezentantii Mininisterului Transporturilor in urma intalnirilor de miercuri si a precizat ca se poate ajunge la greva generala in aproximativ 30 de zile si ca s-ar putea recurge la alte forme de protest in urmatoarea perioada.

"Sigur nu ne vom intelege la discutiile de maine (miercuri n.r.) si vom ajunge la greva generala in aproximativ 30 de zile, dar pana atunci mai avem si alte forme de protest la care vom recurge. Avem o presiune imensa de la salariati si nu-i mai putem tempera, exista pericolul sa-i scapam de sub control", a declarat Mantescu.

Liderul sindical a sustinut ca sindicalistii si-au onorat angajamentele luate in urma discutiilor din primavara cu reprezentanti MTI, insa conducerea Ministerului Transporturilor nu, care nu a adus bani suplimentari, nu a eliminat acciza, nu a gasit solutii pentru achizitionarea energiei la un pret mai mic.

In opinia liderului sindical, Ministerul Turismului ar trebui sa-si retraga programul privind disponibilizarile si sa gaseasca alte solutii pentru diminuarea cheltuielilor pentru ca, altfel, este posibil ca in februarie - martie 2011 sa fie nevoie de alte sapte - opt mii de disponibilizari pentru ca nu se va reusi restrangerea cheltuielilor si atragerea unor venituri noi.

Potrivit lui Mantescu, daca se vor pune in aplicare cele 8.000 de disponibilizari va fi pusa in pericol siguranta calatorilor.

"Sistemul feroviar a ajuns intr-o stare de degradare avansata. Daca vor fi disponibilizati inca 8.000 de oameni punem in pericol siguranta circulatiei", a adaugat el.

Liderul sindical a subliniat ca Guvernul ar trebui sa aloce o cota parte din PIB pentru calea ferata si sa faca o strategie pe termen mediu si lung la nivelul caii ferate.

Ministerul Transporturilor si Infrastructurii (MTI) vrea sa disponibilizeze intre 7.100 si 8.300 de angajati de la societatile feroviare, ceea ce impreuna cu alte masuri de reducere a cheltuielilor companiilor va duce la economii de 788 milioane de lei in 2011 fata de acest an.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#sistem feroviar sindicalisti disponibilizari , #stiri CFR