Fiecare regionala a CFR Marfa trimite de vineri 40% din personal in somaj tehnic

Joi, 02 Iulie 2009, ora 16:34
1408 citiri
Fiecare regionala a CFR Marfa trimite de vineri 40% din personal in somaj tehnic

Fiecare regionala a companiei feroviare de marfa va trimite de vineri in somaj tehnic 40% din angajati, cu 75% din salariul de baza, corespunzator locului de munca detinut in momentul aplicarii masurii, a declarat joi, pentru NewsIn, directorul general al companiei, Calin Gratian.

"S-au finalizat demersurile. Au fost semnate toate actele aditionale la contractul colectiv de munca si au fost inregistrate la Inspectoratele Teritoriale de Munca. De maine (vineri n.r) aproximativ 7.000 de salariati vor fi in somaj tehnic pana la sfarsitul lunii septembrie" a declarat Calin Gratian.

Si de la aparatul central al companiei vor intra in somaj tehnic 165 de angajati, a spus oficialul CFR Marfa.

Potrivit acestuia, dupa cele trei luni se va analiza situatia economica, tinand cont de faptul ca CFR Marfa este barometrul economiei romanesti. "Peste trei luni, cei 7.000 de salariati trimisi in somaj tehnic vor reveni, deoarece raman angajatii societatii.

Vineri vom sti exact si ce categorii de personal de la CFR Marfa vor fi afectate de decizia intrarii in somaj tehnic", a mai spus Gratian.

Liderii de sindicat ai ceferistilor au acceptat propunerea Administratiei Companiei Feroviare de Marfa de trimitere in somaj tehnic, incepand cu 3 iulie, a aproximat 7.000 de salariati pe o perioada de trei luni, a anuntat la sfarstul lunii iunie compania.

Potrivit directorului companiei feroviare de marfa, listele cu persoanele care vor intra in somaj tehnic vor fi stabilite pana pe 2 iulie de directorii de sucursala si de liderii de sindicat din teritoriu.

"Trimiterea in somaj a aproximativ 40% din angajati reprezinta o economie la fondul de salarii de aproximativ 25%, care, corelata cu alte masuri de reducere a cheltuielilor, ar putea ajunge chiar la 30%.

Ca masura imediata este suficienta", a precizat oficialul CFR Marfa.

El a adaugat ca, in cele trei luni de somaj tehnic, ceferistii vor primi 75% din salariul de baza, corespunzator locului de munca detinut in momentul aplicarii masurii.

Liderii de sindicat prezenti la negocieri au precizat ca, in urma discutiilor, s-a decis semnarea unui act aditional la contractul colectiv de munca, document care va fi inregistrat miercuri la Directia de Munca a Municipiului Bucuresti.

"Este o solutie de moment care poate sa echilibreze pe termen scurt situatia economica a societatii. Am stabilit ca in perioada urmatoare sa avem si alte intalniri pentru a discuta solutii care sa duca la o echilibrare financiara a CFR Marfa. Am solicitat o intalnire cu reprezentantii Ministerului Muncii si cu cei ai Ministerului Finantelor Publice pentru a vedea daca se pot gasi solutii la problemele noastre", a declarat presedintele Federatiei Mecanicilor de Locomotiva, Iulian Mantescu.

Potrivit reprezentantilor CFR Marfa, in somaj tehnic ar uma sa intre de vineri si personal TESA, precum si angajati care lucreaza in prezent la sediul central al companiei. 

#CFR Marfa, # somaj, # salariu, # salariati , #stiri CFR