FMI: Nu mai trebuie pompati bani in companii ca CFR Marfa

Marti, 02 August 2011, ora 09:54
2010 citiri
FMI: Nu mai trebuie pompati bani in companii ca CFR Marfa

Statul nu trebuie sa mai pompeze bani in companii ca CFR Marfa intrucat este o societate care pierde bani cu toate ca acum cativa ani era profitabila, a precizat seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, informeaza NewsIn.

Franks a comentat declaratiile recente ale fostului ministru de Finante Sebastian Vladescu, care sustinea ca intreprinderile de stat nu au nevoie de management privat, ci de capital, pe care statul nu li-l poate oferi.

"Multe dintre aceste companii sunt cele care ar trebui sa produca banii de care Guvernul are nevoie, deci, daca nu au bani, a cui e vina? Probabil chiar a acestor firme. (...) Toate tarile subventioneaza sistemul de metrou, multe tari subventioneaza transportul de calatori, este o problema de adaptare a subventiei pe care statul si-o poate permite la nevoile companiilor. Dar sunt si cazuri cand nu exista nicio scuza: CFR Marfa a fost o companie foarte profitabila doar cu cativa ani in urma, iar acum pierde bani.

Acest lucru poate fi reparat, nu este necesar ca Guvernul sa pompeze bani, ci este o chestiune de a vedea ce nu e in regula cu compania. De asemenea, exista cazul companiilor care produc milioane de lei, cand ar putea produce miliarde de lei. Este vorba de profituri mult mai mici decat ar trebui, care genereaza costuri suplimentare pentru Guvern.

Daca ar exista in plus mai multe miliarde de lei profit de la companii de stat ca Hidroelectrica sau Nuclearelectrica, acesti bani ar putea fi folositi pentru a sprijini companiile neprofitabile sau pentru a reduce taxele", a spus seful misiunii FMI in Romania.

Fostul ministru de finante Sebastian Vladescu a declarat recent ca principala presiune a FMI va fi catre privatizare pentru a scoate din circuit toate aceste societati care creeaza problema arieratelor, dar ca aici va exista si cea mai profunda opozitie.

"Eu cred ca agenda FMI, mai ales dupa esecul cu vanzarea de actiuni Petrom care arata ca bursele nu sunt locul pentru asa ceva, cred ca principla presiune a FMI va fi catre privatizare. Sa privatizam cat mai mult din ce este la stat in asa fel incat sa scoatem din circuit toate aceste societati care creeaza problema arieratelor", a spus Vladescu.

El a declarat ca varianta privatizarii va intampina cea mai mare opozitie din partea romana, care prefera varianta privatizarii managementului.

"Cred ca aici va exista si cea mai profunda opozitie. Sper ca la nivelul Guvernului sa fie acceptata acesta pozitie sa nu ne intoarcem la, iertati-mi cuvantul, "frectii", la management performant strain. Societatile alea nu le ajunge daca maine le aduci pe cel mai mare manager din lume, societatile alea au nevoie de capital pe care statul nu il poate da, au nevoie de niste iesiri catre piete", a spus Vladescu.

Fostul ministru de finante a declarat ca FMI va cere sa se plateasca arieratele, dar ca unele nu se pot plati tehnic, iar in acest sens a dat ca exemplu arieratele CFR-ului catre furnizorii de energie electrica.

OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom a informat piaţa de capital că adunarea generală ordinară a acţionarilor societăţii a decis pe 24 aprilie distribuirea unui dividend brut de 0,0414 lei pe acţiune din profitul...
Bursa de Valori Bucureşti distribuie acţionarilor dividende de 12,5 milioane de lei pe 2023. Cum a crescut valoarea acțiunilor BVB în ultimul an
Bursa de Valori Bucureşti distribuie acţionarilor dividende de 12,5 milioane de lei pe 2023. Cum a crescut valoarea acțiunilor BVB în ultimul an
Bursa de Valori Bucureşti (BVB), operatorul pieţei de capital din România, a anunţat că acţionarii societăţii au aprobat miercuri, 24 aprilie distribuirea unor dividende de 12,5 milioane de...
#cfr marfa, #privatizari companii stat, #fmi cfr marfa, #fmi, #management privat , #stiri CFR