GFR are mai mult succes in Croatia, unde cumpara 75% din HZ Cargo

Joi, 25 Iulie 2013, ora 16:42
1544 citiri
GFR are mai mult succes in Croatia, unde cumpara 75% din HZ Cargo

Croatia a acceptat joi oferta Grup Feroviar Roman (GFR) pentru achizitionarea unei participatii de 75% in operatorul de transport de marfa pe calea ferata din Croatia, HZ Cargo.

Interesate de preluarea HZ Cargo au fost trei companii, insa numai oferta companiei din Romania a fost considerata completa si valida, indeplinind toate cele 11 conditii stabilite de autoritati, a declarat ministrul Transporturilor, Sinisa Hajdas Doncic.

Conform ofertei depuse, Grup Feroviar Roman va achizitiona HZ Cargo in termen de 30 de zile de la semnarea contractului, va plati 30 milioane de euro pentru achitarea imprumutului acoperit de garantiile de stat, 10 milioane de euro vor merge spre capitalul operational pentru plata datoriilor catre furnizori si a salariilor angajatilor iar 20 de milioane de euro vor fi folosite pentru investitii.

Pana anul viitor, Grup Feroviar Roman isi va asuma imprumuturile pe termen lung in valoare de 80 milioane de euro acoperite de garantiile de stat, pentru care compania are garantii de la Banca Romana de Dezvoltare, a precizat Hajdas Doncic.

Guvernul a aprobat garantiile pentru HZ Infrastructure si HZ Passenger Transport pentru imprumuturi de 650 milioane de kuna si, respectiv, 250 milioane de kuna. Ambele imprumuturi vor fi achitate in termen de cinci ani, cu o perioada de gratie de un an.

Hajdas Doncic a declarat ca HZ Infrastructure va utiliza creditul pentru investitii iar HZ Passenger Transport va folosi jumatate din suma pentru inchirierea liniilor de cale ferata iar cealalta jumatate pentru modernizare.

Grupul Feroviar Roman a fost declarat pe 20 iunie castigator al competitiei pentru privatizarea CFR Marfa.

Pretul oferit de GFR este de circa 202 milioane de euro si ar urma sa fie achitat integral. Pe de alta parte, GFR si-a asumat investitii de aproximativ 900 milioane de lei in CFR Marfa.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#privatizare cfr marfa, #oferta Grup Feroviar Roman, #achizitie HZ Cargo, #transport marfa calea ferata , #stiri CFR