Guvernul a aprobat contractul de privatizare a companiei CFR Marfa

Miercuri, 24 Iulie 2013, ora 15:22
1421 citiri
Guvernul a aprobat contractul de privatizare a companiei CFR Marfa

Contractul de privatizare a companiei CFR Marfa a fost aprobat de Guvern, in sedinta de miercuri, au declarat surse oficiale.

Hotararea de Guvern se refera la aprobarea elementelor principale ale contractului care urmeaza sa fie incheiat intre Ministerul Transporturilor si Grup Feroviar Roman (GFR) pentru transferul a 51% din capitalul CFR Marfa.

Surse guvernamentale au declarat, miercuri, dimineata, ca proiectul de hotarare de guvern privind aprobarea contractului cu GFR pentru pachetul majoritar de actiuni al CFR Marfa a fost inclus pe agenda sedintei de Guvern de miercuri.

Ulterior, premierul Victor Ponta a confirmat ca Guvernul va aproba, miercuri, contractul de privatizare a CFR Marfa si a precizat ca documentul va fi transmis insa si Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), astfel incat presedintele Traian Basescu sa nu lase Guvernul "sa greseasca".

Reprezentantii Ministerului Transporturilor au precizat ca lipseste avizul Ministerului Justitiei, dar premierul a precizat ca avizul respectiv a fost emis pe o "copie".

GFR, parte a grupului Grampet, controlat de omul de afaceri Gruia Stoica, a fost declarat la 20 iunie castigator in procesul de privatizare a CFR Marfa, oferind un pret de 202 milioane euro pentru pachetul de 51% din actiuni si asumandu-si investitii de 900 milioane lei plus 1,5 milioane euro investitii de mediu.

Stoica a declarat marti ca Grup Feroviar Roman discuta cu institutii financiare din top 5 mondial finantarea tranzactiei privind preluarea CFR Marfa si este sigur ca va putea face platile in conditiile stabilite, fiind o companie bancabila, solida si fara datorii.

Presedintele Traian Basescu a declarat luni ca firma care a castigat licitatia pentru a cumpara CFR Marfa nu are banii necesari pentru a plati suma convenita si cauta bani "pe la banci", desi nu sunt prea multe institutii de credit dispuse sa finanteze o astfel de suma, si s-a intrebat de unde va mai avea compania bani de investitii pentru modernizarea CFR Marfa.

Totodata, Basescu sustine ca premierul Victor Ponta trebuie sa isi asume, in calitate de ministru interimar la Transporturi, responsabilitatea politica pentru privatizarea CFR Marfa, avand in vedere aprecierile pozitive facute de acesta la modul cum s-a derulat privatizarea.

El a motivat si legat de acest argument optiunea sa de a decide abia pe 23 august cu privire la desemnarea lui Ovidiu Silaghi pentru portofoliul Transporturilor.

Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a declarat marti, ca GFR nu a notificat deocamdata tranzactia privind CFR Marfa, acest tip de documente fiind trimise de obicei dupa semnarea contractului, iar decizia privind concentrarea economica va fi luata de institutie sau de o structura a CE.

Potrivit estimarilor presedintelui Consiliului Concurentei, cu datele din prezent referitoare la piata de transport feroviar de marfa CFR Marfa are o cota de peste 40%, iar GFR detine mai mult de 30%.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#privatizare cfr marfa, #privatizare cfr, #vanzare CFR, #licitatie CFR Marfa , #stiri CFR