Listarea companiilor de stat, o alternativa pentru privatizare, dar cu management profesionist

Miercuri, 16 Octombrie 2013, ora 16:42
2188 citiri
Listarea companiilor de stat, o alternativa pentru privatizare, dar cu management profesionist

Esecul privatizarilor totale in Romania transmite investitorilor semnale negative. "Asul din maneca" ce ne mai ramane in directia unei privatizarii cu succes il constituie listarea unei parti din actiuni pe bursa.

De aproximativ sase ani, statul roman nu a mai dat dovada de competenta in privatizarea companiilor importante din portofoliu, lucru care se reflecta si in esecul privatizarii CFR Marfa, cea din urma companie care se afla pe "lista neagra", alaturi de CupruMin si Oltchim.

Insa, un prim pas spre o privatizare cu succes il poate constitui listarea companiilor la bursa de valori . Cel mai bun exemplu in acest sens este dat de companiile Transgaz (TGN) si Nuclearelectrica (SNN), companii privatizate cu succes pe bursa.

Listarea companiilor la bursa de valori este o operatiune foarte importanta pentru companiile dinamice, care au perspective, care pot sa dea incredere investitorilor ca vor avea dividende in timp sau ca va creste pretul actiunilor si drept urmare, vor avea castiguri.

Transgaz (TGN) si Nuclearelectrica (SNN), exemple de succes

Transgaz (TGN) si Nuclearelectrica (SNN) se numara printre companiile privatizate cu succes pe bursa, unde statul a reusit sa privatizeze "felii" din aceste societati.

"Ambele au fost atractive tocmai pentru ca erau companii care aveau un flux de venituri sigur si perspective foarte clare pe termen mai lung . Cine investeste in Nuclearelectrica, aproape ca stie ca achizitioneaza niste obligatiunii de stat care ani de zile ii va aduce un venit stabil si fara riscuri", a declarat pentru Business24analistul economic Aurelian Dochia.

Acesta este pesimist in posibilitatea reluarii privatizarii, mentionand ca sunt putini investitori care ar mai avea apetit pentru CFR Marfa si pentru un proces de privatizare care se dovedeste a fi plin de riscuri si incertitudini pentru un investitor.

"Este putin probabil ca in urmatoarele luni cineva ar mai putea privi cu seriozitate relansarea privatizarii CFR Marfa stiind ce s-a intamplat acum. Eu cred ca pe termen scurt nu poate sa fie reluata privatizarea. Trebuie sa fie luate niste masuri pentru a incerca sa repuna pe picioare societatea, chiar ramanand o vreme in prioritatea statului",sustine analistul economic.

CFR Marfa ar trebui pusa pe picioare inainte de a fi vanduta

Intrucat CFR Marfa este o societate care are pierderi si datorii asa de mari, "listarea la bursa nu este o solutie care sa fie luata in considerare" potrivit analistului economic Aurelian Dochia.

"Avem de-a face cu investitori pasivi, investori financiari care pot sa cumpere la bursa, insa nimeni nu ar fi dispus sa cumpere de la o societatea care de ani de zile este in pierdere si care probabil va merge in pierdere si de acum incolo", a subliniat Dochia.

O solutia unica pentru a face viabila si atractiva CFR Marfa ar fi, din punctul de vedere al analistului, existenta unui investitor strategic care sa faca restructurarea companiei, care sa investeasca in ea suplimentar niste bani si sa o puna pe picioare.

"Daca dupa doi sau trei ani se dovedeste ca se indreapta lucrurile, evident ca se poate gandi atunci si la o listare la Bursa", completeaza Dochia.

Privatizarea Cupru Min si Oltchim, alte doua exemple in defavoarea statului

Combinatul chimic Oltchim Ramnicu Valcea si Cupru Min sunt companiile premergatoare pentru care statul roman nu a reusit sa dea dovada de seriozitate si coerenta in ceea ce priveste privatizarea.

Ambele licitatii s-au desfasurat anul trecut.

Dan Diaconescu, patronul OTV, a pierdut contractul pentru privatizarea Oltchim, pentru ca nu a semnat documentele oficiale in timp util si nu a dovedit ca are banii necesari, asa cum ceruse Guvernul.

Esecul privatizarii Cupru Min societate care exploateaza cele mai importante zacaminte de cupru din Romania, a avut loc ca urmare a faptului ca partea romana si noul cumparator, firma cu actionariat canadian Roman Copper, nu s-au inteles in ceea ce priveste conditiile vanzarii.

Contractul pentru vanzarea Cupru Min nu a fost semnat la termenul limita pentru ca Roman Copper a refuzat sa depuna intr-un cont bancar o garantie pentru investitiile de mediu, firma canadiana respingand si publicarea documentului de privatizare.

Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, o versiune simplificată a modelelor de inteligență artificială, adaptată pentru dispozitive cu putere de procesare redusă, precum smartphone-urile și...
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
În toată Europa, munca agricolă este dependentă de migrație. Încă dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, sezonierii români mergeau la culesul recoltelor în Spania sau Italia. Intrarea...
#privatizare cfr marfa, #companii privatizate Romania, #privatizare companii stat, #CFR Marfa privatizare 2013 , #stiri CFR