Peste 10.700 de angajati de la CFR ar putea fi disponibilizati

Miercuri, 26 August 2009, ora 15:18
2855 citiri
Peste 10.700 de angajati de la CFR ar putea fi disponibilizati

Propunerile de disponibilizari la cele trei companii CFR vizeaza un numar de peste 10.700 de persoane, joi urmand sa aiba loc intalniri separate cu fiecare societate pentru negocieri, a declarat, miercuri, presedintele Federatiei Mecanicilor de Locomotiva din Romania, dupa discutiile cu MTI.

"Pentru CFR Calatori se va propune o diminuare a personalului cu 1.400 de oameni, la CFR Infrastructura 800-1.000 de oameni, iar la CFR Marfa se doreste disponibilizarea a 50% din angajati, adica 8.500 de oameni", a spus presedintele Federatiei Mecanicilor de Locomotiva din Romania, Iulica Mantescu,  informeaza Mediafax.

Acesta a precizat ca, indiferent care este numarul celor care vor fi concediati, situatia societatilor feroviare nu se va echilibra pana nu se va veni cu subventia promisa si asumata de Guvern.

"Maine (joi, n.r) o sa avem o intalnire separata cu fiecare societate in parte. Societatile ne vor pune la dispozitie materialele la care au lucrat fara consultarea sindicatelor. Vom analiza materialele, urmand ca luni, la ora 9.30 sa avem o noua intalnire cu conducerea ministerului", a spus presedintele Federatiei Mecanicilor de Locomotiva din Romania, Iulica Mantescu.

Acesta a adaugat ca, in ultimele doua luni, la CFR Marfa 34% dintre angajati au fost trimisi in somaj tehnic, ceea ce a dus la o economie substantiala.

De asemenea, Mantescu a precizat ca in cadrul discutiilor de astazi nu s-a dezbatut problema imprumutului pentru plata salariilor la CFR Marfa, adaugand ca nu stie daca aceasta este cea mai buna solutie.

"Speram ca la rectificarea bugetara din aceasta luna sa se vina cu bani pentru calea ferata", a mentionat Iulica Mantescu.

Radu Berceanu avertiza, intr-o declaratie facuta pe 2 august, ca "in a doua parte a anului" ministerul nu va mai avea bani "pentru salariile de la CFR".

La intalnirea de la Ministerul Transporturilor dintre reprezentantii sindicatelor feroviare si conducerea societatilor feroviare a participat subsecretarul de stat in ministerul de resort, Constantin Axinia, precum si ministrul Radu Berceanu, care initial a declarat ca nu va lua parte la aceste negocieri.


Vezi curs valutar BNR la zi pentru euro, dolar si alte valute



#angajati, #cfr, #disponibilizari , #stiri CFR