Rata anuala a inflatiei a ajuns la 7,9%

Miercuri, 10 Noiembrie 2010, ora 10:17
1001 citiri
Rata anuala a inflatiei a ajuns la 7,9%

Preturile de consum au crescut cu 0,55% in octombrie fata de septembrie, iar rata anuala a inflatiei a urcat la 7,88%, dupa ce au fost inregistrate scumpiri importante la unele alimente, iar deprecierea leului a determinat cresterea costurilor pentru servicii, reiese din datele publicate de INS, precizeaza Mediafax.

Inflatia anuala din octombrie reprezinta un nou maxim al ultimilor doi ani. 

Datele publicate miercuri de Institutul National de Statistica (INS) sunt in linie cu estimarile analistilor economici chestionati de MEDIAFAX, care se asteptau la cresteri ale preturilor cuprinse intre 0,4 si 0,7% in termeni lunari si 7,7% si 8,1% pentru rata anuala. 

In octombrie fata de septembrie, cresterea inflatiei a fost determinata in cea mai mare parte de scumpirea alimentelor cu 0,82%, dar si de deprecierea usoara a leului, care a contribuit la cresterea costurilor cu serviciile de 0,67%.

Avansul preturilor la marfurile nealimentare a fost unul mai moderat, de 0,29%. 

Potrivit cursurilor medii afisate de banca centrala, moneda nationala s-a depreciat luna trecuta cu aproape 0,4% in raport cu euro, de la 4,2642 lei/euro in septembrie la 4,2798 lei/euro in octombrie.

In categoria marfurilor alimentare, cea mai mare crestere a preturilor a fost inregistrata la cartofi, care s-au scumpit cu 12%, dar si la oua, care puteau fi cumparate la preturi cu 7% mai mari. 

Alte cresteri importante la preturile produselor alimentare au mai fost raportate la uleiul comestibil, care s-a scumpit cu aproape 5%, dar si la faina, unde preturile au fost cu 2% mai mari. 

In categoria serviciilor, cele mai mari cresteri de preturi au avut loc pentru transportul cu CFR, unde tarifele au urcat cu aproape 5%, urmate de cele pentru transportul urban, unde cresterea a fost de aproape 2%.

O scumpire a serviciilor cu 1% a fost raportata in cinematografe, teatre, muzee si pentru cheltuieli cu invatamantul si turismul. 

La marfurile nealimentare, cel mai semnificativ avans al preturilor a avut loc la energia termica, unde costurile au fost cu 2% mai mari, in rest fiind inregistrate modificari de pret modice, in limita unui punct procentual.

Cresterea medie a preturilor pe total in ultimele 12 luni (noiembrie 2009 - octombrie 2010) fata de precedentele 12 luni (noiembrie 2008 - octombrie 2009) determinata pe baza IPC a fost de 5,6%, iar cea determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) de 5,5%.

BNR a revizuit in urcare prognoza de inflatie pentru acest de la 7,8% la 8,2%, desi tinteste o rata anuala de 2,5 - 4,5% in luna decembrie 2010. 

Prețuri de Mamaia în Vama Veche. Cât costă să mănânci și să te cazezi de 1 Mai: ”Gradul de ocupare depășește 90%”
Prețuri de Mamaia în Vama Veche. Cât costă să mănânci și să te cazezi de 1 Mai: ”Gradul de ocupare depășește 90%”
Românii se pregătesc pentru vacanța de 1 Mai și de Paște. Hotelierii de pe litoral, de la Vama Veche, se laudă că rezervările s-au epuizat deja. Distracția va începe din 26 aprilie,...
Cât costă iepurașul de ciocolată pentru Paște în România față de Marea Britanie: ”Românul e cel mai hapsân comerciant”
Cât costă iepurașul de ciocolată pentru Paște în România față de Marea Britanie: ”Românul e cel mai hapsân comerciant”
De trei ani, prețurile continuă să crească într-un ritm amețitor. Salariile și pensiile, mai puțin. La nivelul UE, țara noastră e pe primul loc la inflație. Inclusiv comparativ cu...
#rata, #inflatie, #preturi, #consum , #stiri CFR