Seful FMI in Romania: Singura solutie pentru CFR Marfa este vanzarea integrala

Marti, 29 Ianuarie 2013, ora 11:20
2096 citiri
Seful FMI in Romania: Singura solutie pentru CFR Marfa este vanzarea integrala

Compania CFR Marfa are mari probleme, iar singura solutie pentru salvarea ei este privatizarea integrala, prin vanzarea catre un investitor strategic, a declarat, marti, seful misiunii FMI in Romania, Erik de Vrijer.

"CFR Marfa a fost subiect de discutie si am ajuns la concluzia ca nu este o companie care functioneaza asa cum trebuie. Cel mai bun lucru pe care il putem face este ca CFR Marfa sa fie vanduta unui cumparator care poate dezvolta aceasta companie", a declarat Erik de Vrijer.

Acesta este de parere ca procesul de privatizare a CFR Marfa va fi unul de durata, din cauza faptului ca are mari datorii, dar si pentru ca este nevoie de investitori "seriosi".

"Este nevoie de timp pentru a analiza compania", a spus seful misiunii FMI in Romania.

Procesul de privatizare a CFR Marfa va incepe in luna februarie a acestui an si nu poate dura "sub nicio forma" mai mult de sase luni, potrivit declaratiilor pe care le-a facut in urma cu cateva zile ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu.

Statul va ceda 51% din titlurile companiei.

Ministrul roman a mai spus ca in circa trei saptamani vor fi numiti manageri profesionisti la CFR Marfa.

Initial, Guvernul se angajase fata de FMI sa vanda doar 20% din actiunile CFR Marfa, dar ulterior s-a decis in Consiliul Suprem de Aparare a Þarii sa fie vandut un pachet majoritar de actiuni.

Ministerul Transporturilor a anuntat anul trecut ca isi asuma privatizarea CFR Marfa pana in decembrie 2012, dar ulterior a comunicat ca procedura este intrerupta intrucat strategia de privatizare nu a primit avizul CSAT.

Compania detinea in 2010 parc de material rulant de peste 42.000 de vagoane si peste 900 de locomotive.

CFR Marfa era lider pe piata transporturilor feroviare de marfa din Romania, cu o cota de piata de 61,1% pentru marfuri transportate, pe primul semestru al anului 2011.

CFR Marfa a avut pierderi de peste 127 de milioane de euro in 2011 si a acumulat datorii imense.

Compania are mijloace fixe in valoare de 1,5 miliarde de euro, potrivit asociatiei ATFER, care reuneste mai multe companii de transport feroviar, printre care Grup Feroviar Roman, Servtrans, Unifertrans si Transferoviar Grup.

CFR Marfa are datorii de peste 700 de milioane de lei.

Pe baza unui raport MTI, compania are o valoare de piata ce depaseste 1,1 miliarde lei.

In bugetul pentru 2012, CFR Marfa avea prevazute venituri de peste 1,222 miliarde lei si cheltuieli de 1,317 miliarde lei. Compania a estimat ca va incheia anul 2012 cu pierderi de 95 milioane lei.

Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android, proiectate să îmbogățească experiența utilizatorilor pe dispozitive mobile, tablete, smartwatch-uri și sisteme auto....
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
#FMI privatizare CFR Marfa, #Erik De Vrijer privatizare CFR Marfa, #vanzare CFR Marfa , #stiri CFR