Sindicatele feroviare propun companiilor 18 masuri

Marti, 01 Septembrie 2009, ora 15:56
1369 citiri
Sindicatele feroviare propun companiilor 18 masuri

Sindicatele feroviare au propus, marti, conducerilor CFR SA, CFR Marfa si CFR Calatori un set de 18 masuri pentru redresarea caii ferate si asteapta raspunsul acestora in cursul saptamanii viitoare.

"Astazi am inaintat un act directorilor CFR-urilor cu 18 masuri, care daca s-ar aplica ar duce la stoparea declinului feroviar prin cresterea traficului si a veniturilor pentru ca statul nu poate sustine integral calea ferata", a declarat, dupa o intalnire cu companiile feroviare, presedintele Federatiei Miscare-Comercial, Gheorghe Popa.

Printre masurile propuse de sindicalisti sunt eliminarea discrepantelor taxei de acces pe infrastructura rutiera si feroviara, interzicerea transporturilor de marfuri periculoase pe drumuri, dezvoltarea transportului combinat RO-LA si a transportului containerelor.

O alta masura propusa a fost ca pe liniile operabile statul sa nu mai plateasca subventii pentru operatorii privati. De asemenea, sindicatele au solicitat rezilierea contractelor cu firmele de paza.

"In conditiile in care exista Politia Transporturi, ce rost are sa apelam la firmele de paza? Am cerut sa ramana ori paza de la firmele private si sa scoata politia sau invers", a afirmat Popa.

Alte propuneri au fost eliminarea accizei la motorina, elaborarea unor acte normative pentru descurajarea calatoriilor frauduloase, trecerea activitatii de exploatare a reviziilor de vagoane la CFR SA si statul sa plateasca si intretinerea infrastructurii, nu doar reparatiile capitale ca pana in prezent.

Potrivit lui Popa, CFR SA a pierdut multe bunuri, pe care s-a pus sechestru din cauza unor datorii.

#sindicate, #cfr, #companii , #stiri CFR