Sindicatele nu sunt de acord cu disponibilizarile la CFR

Marti, 24 August 2010, ora 00:22
1427 citiri
Sindicatele nu sunt de acord cu disponibilizarile la CFR

Presedintele Federatiei Miscare-Comercial, Iulian Mantescu, a declarat luni ca sindicalistii au primit materialul cu propunerile Ministerului Transporturilor legate de reducerea cheltuielilor in sistemul feroviar, dar ca acestia nu sunt de acord cu disponibilizarile la cele trei companii feroviare, potrivit Newsin. 

"Nu s-a discutat o cifra a disponibilizatilor. Programul propus de minister prevede ca cele trei societati sa isi reduca cheltuielile, vehiculandu-se un numar al disponibilizarilor, dar acest numar nu a fost discutat si cu sindicatele si, dupa ce noi vom veni cu alte solutii, cu sigurata cifra se va diminua", a precizat Mantescu, la iesirea de la discutiile cu reprezentantii Ministerului Transporturilor si Infrastructurii (MTI) legate de strategia de restructurare a sistemului feroviar.

Acesta a declarat ca sindicatele au propus, in cadrul discutiiilor, o reducere a cheltuielilor prin renuntarea la prime, in 2011, considerand ca aceasta decizie va reduce numarul concedierilor anuntate de minister.

"Miercuri vom discuta din nou cu reprezentantii ministerului si, in cursul zilei de maine (marti, n.r.), sindicatele de la toate federatiile se vor intalni si vor analiza materialul propus de MTI", a mai spus Mantescu.

Pe de alta parte, Mantescu a respins privatizarea CFR Marfa, considerand ca societatea trebuie echilibrata financiar. Reprezentantii sindicatelor s-au intalnit luni cu ministrul transporturilor, Radu Berceanu, pentru discutii si negocieri legate de propunerile de scadere a cheltuielilor si crestere a veniturilor companiilor feroviare.

Strategia de restructurare a domeniului feroviar intocmita de Mnisterul Transporturilor (MTI) prevede disponibilizarea a pana la 8.305 de angajati ai companiilor feroviare, din care 1.630 de la CFR SA, 2.075 de la CFR Calatori si intre 3.400 si 4.600 de la CFR Marfa.

Potrivit reprezentantilor ministerului, in urma masurilor propuse prin intermediul acestei strategii se preconizeaza o reducere a cheltuielilor celor trei companii in 2011 de 788 milioane lei, din care 288 milioane lei in cazul CFR SA, 200 milioane la CFR Calatori si 300 milioane lei la CFR Marfa.

Pierderile estimate pentru acest an ale celor trei companii feroviare se ridica, potrivit documentului intocmit de MTI, la peste 1,4 miliarde lei. 

Vești proaste pentru angajații Tarom. Compania intră în reorganizare economică
Vești proaste pentru angajații Tarom. Compania intră în reorganizare economică
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat miercuri, 24 aprilie, la Tulcea, că TAROM va primi până la finele lunii ajutor din partea Comisiei Europene şi apoi va intra într-o...
#sindicate, #disponibilizari, #cfr , #stiri CFR