Topul ministerelor cu bani si masurile care ii fac pe patroni sa dea afara angajati

Luni, 02 Februarie 2009, ora 01:07
1318 citiri
Topul ministerelor cu bani si masurile care ii fac pe patroni sa dea afara angajati

Pe primul loc se afla Ministerul Muncii, cu 4,1 mld. euro, respectiv 2,8% din PIB.

Guvernul vrea marirea CAS-ului de la 9,5% la 10,5% din salariul brut. Patronii spun ca masura ii va forta sa dea afara angajati.

Statul roman va cheltui in total circa 51,3 miliarde de euro anul acesta, dintre care 12 miliarde de euro de la bugetele locale. Pe lista celor mai “bogate” ministere, pe primul loc se situeaza Ministerul Muncii, care ar putea avea alocati pentru cheltuieli circa 4,1 mld. euro, respectiv 2,8% din PIB, conform proiectului de buget obtinut de Gandul.

El este urmat de Ministerul Finan­telor Publice, cu 4,02 mld. euro, 2,8% din PIB, de Ministerul Educatiei, cu 2,9 mld.euro, 5,8% din PIB, si de Ministerul Transporturilor si Infrastructurii care ar putea avea alocati circa 2,66 mld. euro, 5,2% din PIB pentru cheltuieli.

De remarcat ca in cazul acestui minister ponderea investitiilor in totalul cheltuielilor este cea mai mare dintre toate, de 1,36% din PIB, respectiv 1,96 mld. euro din totalul celor 2,66 miliarde de euro.

Pe locurile urmatoare se afla Internele, cu 4,9% din PIB, Agri­cultura, cu 4,1% din PIB, Apararea, cu 3,7% din PIB, si Sanatatea care va avea pentru cheltuit circa un miliard de euro, adica 2% din PIB. Proiectul de buget va fi discutat astazi (luni, n.r.) de reprezentanti ai Guvernului si de partenerii sociali.

Guvernul incearca sa faca rost de bani de oriunde poate. Una dintre dovezi este si faptul ca in proiectul de buget se propune majorarea contributiei angajatorilor la bugetul de asigurari sociale cu un punct procentual de la 9,5% la 10,5% din salariul brut, conform proiectului de buget obtinut de Gandul.

Patronii: Daca se mareste CAS-ul, va trebui sa dam oameni afara

Reprezentantii oamenilor de afaceri spun ca masura este gresita, inversa fata de ceea ce se intampla in alte state afectate de criza si imorala, pentru ca nu a fost prezentata la niciuna dintre rundele de negocieri avute pana acum de Guvern cu partenerii sociali.

“Este o masura gresita. Ungurii tocmai au redus contributiile sociale pentru a stimula mediul de afaceri. in Germania este acceasi situatie. Noi facem invers. Efectele sunt clare: va creste numarul patronilor care, dupa ce isi fac calculele, vor prefera sa dea angajati afara, va creste numarul celor care lucreaza «la negru». Masura este in acelasi timp imorala. La negocierile de pana acum niciodata n-a fost pusa in discutie o astfel de masura”, a declarat pentru Gandul Christian Parvan, secretar general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR). Guvernul urmeaza sa aiba o noua runda de negocieri cu partenerii sociali astazi (luni, n.r.).
Guvernul vrea sa plafoneze contributia la pensiile private obligatorii la 2%

Printre masurile luate in proiectul de buget se numara si plafonarea contributiei la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) la 2%, fata de 2,5% cat ar fi trebuit sa fie anul acesta. in timp ce masura ar echivala cu mai multi bani la bugetul de asigurari sociale, respectiv un castig de circa 80 de milioane de euro, administratorii de astfel de fonduri spun ca masura este populista si ca echivaleaza cu amanetarea viitorului generatiilor de acum care contribuie la aceste fonduri. "Cei mai vehementi ar trebui sa fie cei peste patru milioane de tineri, carora prin aceasta masura li se baga efectiv mana in buzunare. Daca aceasta decizie politica va fi luata de catre actualul Guvern, ei vor pierde in total peste 80 milioane de euro din banii de pensie in acest an, bani care azi vor fi irositi cu masuri populiste (...) Masura amaneteaza viitorul actualei generatii de salariati”, sustine Crinu Andanut, presedintele Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR). (V.R.)

Info plus:

Companiile de stat, datoare vandute statului


Anul trecut, datoriile la bugetul de stat ale companiilor mari, cu afaceri de peste 70 de milioane de lei, au ajuns la 6,13 miliarde de lei, cu 16,3% mai mult decat la finele lui 2007. Pe locul intai, de departe cel mai mare datornic la stat, se afla Compania Nationala a Huilei (CNH), care are de platit restante de 3,14 miliarde de lei statului, adica mai mult de jumatate din datoria totala. Topul este completat de Compania Nationala a Metalelor Pretioase si Neferoase Remin, Societatea Nationala a Carbunelui, UCM Resita si Electrificare CFR. Cele mai mari datorii, per total, sunt cele catre bugetul asigurarilor sociale de stat, 2,99 miliarde de lei, in crestere cu 13% fata de anul precedent. Din cele 299 de companii mari cu datorii la stat la finele lui 2008, 220 aveau obligatii restante la bugetul asigurarilor sociale de stat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#minister, # patron, # bani, # buget , #stiri CFR