Unele firme platesc angajatilor numai avansul ca sa scape de birurile la stat

Marti, 16 Iunie 2009, ora 10:19
2099 citiri
Unele firme platesc angajatilor numai avansul ca sa scape de birurile la stat

Pe timp de criza, patronii apeleaza la tot felul de solutii atunci cand vine vorba de salariile angajatilor. In criza de lichiditati si cu afacerile micsorate unii isi platesc lucratorii cu intarziere de cateva zile sau chiar saptamani ori ajung la somajul tehnic, ca ultima solutie, asa cum se intampla de exemplu in industria chimica, metalurgie si siderurgie. 

Altii, mai inventivi, le platesc angajatilor numai avansul, nu si lichidarea - cand trebuie sa vireze toate obligatiile catre bugetul de stat. "Este o formula posibila care se poate aplica o anumita perioada, dupa care angajatorul revine cu plata restantelor", ne-a declarat Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR). Astfel, sunt patroni care aleg sa fie datori la stat, dar sa aiba in continuare personal disponibil si partial remunerat, in functie de necesitati.

Unul din zece romani primeste leafa cu intaziere

Toate aceste situatii au un corespondent in rezultatele unui studiu realizat de compania de cercetare GfK in luna martie, din care reiese ca 9% din populatie incaseaza salariul cu intarziere ori se confrunta cu scaderea lui.

Mai bine cu salariul micsorat decat in somaj

Probleme au si angajatii din companiile de stat, dar si cei din administratia centrala si locala din cauza intarzierilor mari la plata lefurilor. De exemplu, lucratorii din CFR SA - compania responsabila cu gestionarea infrastructurii feroviare - si-au primit salariile cu o intarziere de doua saptamani.

 

#firme, # salarii, # angajati, # scadere, # intarziere , #stiri CFR