Christine Lagarde, audiata de Curtea de Justitie franceza intr-o ancheta de deturnare de fonduri

Joi, 18 Aprilie 2013, ora 10:27
1612 citiri
Christine Lagarde, audiata de Curtea de Justitie franceza intr-o ancheta de deturnare de fonduri

Directoarea generala a Fondului Monetar International (FMI), Christine Lagarde, este convocata in fata Curtii de Justitie a Republicii franceze (CJR) in cadrul anchetei privind solutionarea printr-un arbitraj controversat a afacerii Tapie-Credit Lyonnais, a anuntat miercuri seara jurnalul online Mediapart.

Christine Lagarde, fost ministru francez al economiei si finantelor, urmeaza sa fie audiata in a doua jumatate a lunii mai, precizeaza site-ul de stiri.

Ministru francez al economiei in perioada 2007-2011 pana la numirea sa in fruntea FMI, Christine Lagarde este vizata de o ancheta pentru "complicitate la fals si deturnare de fonduri publice" pentru decizia sa de a recurge la o curte de arbitraj pentru solutionarea unui contencios intre banca franceza Credit Lyonnais si Bernard Tapie, om de afaceri, patron de presa si fost ministru, privind cumpararea companiei de echipament sportiv Adidas.

Tribunalul arbitral, o instanta privata, a condamnat in iulie 2008 consortiul din care facea parte banca (CDR) sa-i acorde despagubiri lui Tapie in valoare de 400 de milioane de euro (cu tot cu dobanzi).

Considerand "contestabila" recurgerea la arbitraj, CJR estimeaza ca Lagarde s-a implicat "personal" intr-un proces cu "numeroase anomalii si nereguli". Directorul FMI si-a justificat decizia prin dorinta de a pune capat unei proceduri lungi si costisitoare, potrivit acesteia.

Contactat miercuri de AFP, FMI nu a dorit sa faca niciun comentariu. La sfarsitul lunii martie, institutia cu sediul la Washington a indicat ca are in continuare "incredere" in Christine Lagarde, la cateva zile dupa o perchezitie a politiei la domiciliul acesteia din Paris, in cadrul aceleiasi anchete.

Potrivit Fondului, consiliul sau de administratie a fost informat cu privire la aceasta afacere inaintea nominalizarii lui Lagarde la conducerea institutiei, in iulie 2011, functie in care l-a inlocuit pe Dominique Strauss-Kahn, constrans sa demisioneze.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#audiere Christine Lagarde deturnare, #ancheta director FMI coruptie, #cercetare Lagarde deturnare fonduri, #ancheta arbitraj Presedinte FMI , #Cariera