Criza petrolului ieftin atinge si FMI. Lagarde: Am insomnii din aceasta cauza!

Marti, 02 Februarie 2016, ora 12:20
8757 citiri
Criza petrolului ieftin atinge si FMI. Lagarde: Am insomnii din aceasta cauza!
Foto: Wikimedia

Problemele economice generate de petrolul ieftin in tarile producatoare incep sa ingrijoreze profund conducerea Fondului Monetar International. Sefa FMI, Christine Lagarde, spune ca nu isi mai gaseste somnul din aceasta cauza.

Mai multe tari sunt in pericol de faliment ca urmare a dependentei lor de veniturile obtinute din vanzarea petrolului, iar expertii Fondului nu vad nicio sansa ca pretul barilului sa revina curand la o valoare ridicata, anunta CNN Money.

Criza profunda

Petrolul ieftin a dat alarma in majoritatea statelor care au o traditie in industria petroliera.

Arabia Saudita a recurs la adoptarea unei politici de austeritate pentru a diminua efectul pe care pretul petrolului il are asupra bugetului, iar alte state producatoare din zona Golfului Persic se confrunta cu aceeasi amenintare.

In acelasi timp, Rusia se pregateste de al doilea an de recesiune provocata de prabusirea neasteptata a pretului petrolului, iar alte tari, cu un nivel redus al veniturilor, sunt pe punctul de a se prabusi economic.

Acestea din urma sunt si cele mai alarmante cazuri pe care institutiile financiare internationale trebuie sa le gestioneze.

"Ma gandesc mult la Nigeria, de exemplu, unde 90% din exporturi si 60% din venituri sunt generate de productia de petrol. Este o tara care se confrunta cu probleme reale", a comentat Christine Lagarde.

Deja autoritatile de la Abuja au intocmit un plan prin care vor sa solicite imprumuturi in valoare totala de 9 miliarde de dolari de la Banca Mondiala, Banca Africana de Dezvoltare si alte institutii internationale.

Azerbaidjan intentioneaza, de asemenea, sa ceara Fondului un imprumut de urgenta de 4 miliarde dolari pentru traversarea acestei perioade dificile, iar oficialii FMI s-au deplasat recent la Baku penbtru a evalua situatia.

Venezuela este un alt stat aflat in prag de colaps financiar, desi autoritatile de la Caracas au reusit sa incheie anul trecut o intelegere cu China privind livrarea de petrol in schimbul ajutoarelor financiare.

"Venezuela este pe punctul de a cadea pe spate, dar nu politic, ci economic, pentru ca au cheltuit in mod nesabuit veniturile obtinute anterior din vanzarea petrolului", a comentat si fostul secretar de stat American, Madeleine Albright.

Model economic nou

Tarile care si-au bazat economia pe productia si exportul de petrol traverseaza o perioada critica, in ultimele 18 luni pretul barilului coborand cu 75%, de la 110 dolari la minimul de 27 de dolari atins la mijlocul lunii trecute.

"Faptul ca un pret sub 100 de dolari parea de neconceput pentru multi mi se pare de-a dreptul uimitor", a specificat Mike Lynch, presedintele forumului de Cercetare si Strategie Economica si Energetica.

In acest context, reprezentantii Fondului nu vad decat o singura cale de salvare pentru aceste tari: diversificarea si reformarea economiilor.

"Pentru Nigeria este necesar sa actioneze prompt pentru schimbarea modelului sau economic si sa isi realinieze obiectivele la aceasta noua realitate, care ar putea dura mai mult decat cred unii analisti", a avertizat Lagarde.

Chiar si asa, imprumuturile acordate acestor tari nu lipsesc din reteta prescrisa de expertii institutiei.

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#pret petrol, #criza financiara, #imprumuturi fmi, #christine lagarde , #FMI