FMI cere actiuni coordonate pe plan global pentru a preveni propagarea turbulentelor

Luni, 26 Mai 2014, ora 09:56
1523 citiri
FMI cere actiuni coordonate pe plan global pentru a preveni propagarea turbulentelor

Directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde, a cerut duminica o cooperare mai stransa intre bancile centrale ale lumii pentru a face fata provocarilor legate de sistemele financiare din ce in ce mai complexe si interconectate, transmite Reuters.

Christine Lagarde, impreuna cu seful BCE, Mario Draghi, si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, participa in perioada 26-27 mai la Conferinta pe teme de politica monetare, organizata de Banca Centrala Europeana.

Potentialele castiguri in urma cooperarii ar putea fi imense intr-o perioada dificila, cum a fost cea din perioada crizei financiare, a explicat oficialul FMI.

"Daca politicile sunt vazute numai din punct de vedere national, vom sfarsi intr-o lume cu interventii ad hoc, mai putin echilibrate si care pot exporta instabilitate financiara. Aceasta ar fi o lume in care s-ar putea pierde bunastarea in multe state, nu doar din cauza efectelor crizei, de la statele dezvoltate la cele emergente, ci si din cauza efectelor provocate de reactia inversa din statele emergente in cele dezvoltate", a subliniat Christine Lagarde.

"Criza financiara a aratat ca sunt necesare actiuni coordonate pe plan global pentru a preveni propagarea turbulentelor spre economiile din intreaga lume. Avem nevoie de un efort colectiv pentru a examina eficacitatea raspunsurilor politice de sprijin, efectele lor si implicatiile asupra prosperitatii pe plan mondial", a avertizat seful FMI.

Lagarde a explicat ca statele avansate trebuie sa reduca volatilitatea prin comunicarea precisa a politicii lor monetare. Referindu-se la legatura dintre stabilitatea financiara si inflatie, directorul general al Fondului Monetar International a apreciat ca actualul mediu din zona euro aminteste de modul in care slabiciunea bilanturilor poate constrange capacitatea bancilor de a sprijini creditarea si investitiile, contribuind la un nivel scazut al inflatiei.

Luna aceasta, Christine Lagarde a facut un nou apel pentru ca Banca Central Europeana sa adopte noi masuri de stimulare in ideea de a evita riscul unei inflatii scazute prelungite in zona euro.

Intr-un interviu publicat recent in cotidianul german 'Handelsblatt', seful FMI a avertizat ca actuala criza din zona euro nu s-a incheiat in conditiile in care fluxurile de creditare sunt inca afectate si exista in continuare diferente intre statele membre in ceea ce priveste conditiile de finantare pentru companii. 'Pe langa aceasta, o inflatie scazuta prelungita implica riscuri suplimentare. In consecinta, politica monetara din Europa ar trebui sa ofere noi stimulente cresteri', a declarat Lagarde.

Declaratiile oficialului FMI vin dupa ce presedintele BCE, Mario Draghi, a anuntat ca institutia este gata sa ia masuri incepand inca de luna viitoare pentru a stimula economia zonei euro daca noile prognoze de inflatie vor arata ca este nevoie de acest lucru. In acelasi timp insa, Draghi a spus ca apelurile repetate venite din partea diferitelor institutii si tari pentru ca BCE sa ia actiuni risca sa afecteze credibilitatea institutiei. In ultima perioada, Fondul Monetar International, Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica dar si unii politicieni francezi au sfatuit BCE sa adopte noi masuri pentru a sustine relansarea economiei.

#christine lagarde, #cooperare banci centrale, #sistem financiar , #FMI