G20 a hotarat cand intervine FMI in criza zona euro

Luni, 17 Octombrie 2011, ora 16:36
1772 citiri
G20 a hotarat cand intervine FMI in criza zona euro

Sefii finantelor mondiale au cazut de acord sa lase Fondul Monetar International (FMI) sa intervina mai mult in combaterea problemelor din zona euro, doar daca liderii UE nu vin cu un plan concret pana pe 23 octombrie.

Grupul celor mai bogate 20 de tari au cerut reprezentantilor FMI sa propuna mai multe solutii pentru stoparea crizei si pentru a preveni o agravare a situatiei, cu repercursiuni la nivel mondial, scrie Business Insider.

Italia si Spania au inregistrat deja scaderi ale costurilor de finantare, pe fondul ingrijorarii tot mai mari a investitorilor. In luna august, costurile de finantare pentru cele doua state europene au atins niveluri record pentru zona euro.

Pentru obligatiunile cu maturitate la 10 ani, italienii trebuie sa plateasca randamente de 6,21 la suta, in timp ce spaniolii de 6,34 la suta. Aceste procentaje sunt foarte apropiate de cei 7% care au determinat Grecia sa ceara ajutor financiar international pentru a doua oara in ultimii doi ani.

Investitorii sunt din ce in ce mai ingrijorati de o eventuala intrare in incapacitate de plata a Italiei, a treia economie din zona euro, sau a Spaniei, a patra economie ca marime, pentru ca s-ar produce un soc grav in economia europeana si in pietele financiare internationale.

Ce a finantat pana acum FMI

Pana in prezent, FMI a finantat aproximativ o treime din planurile de salvare pentru Grecia, Irlanda si Portugalia, dar implicarea mai mare a Fondului in solutionarea crizei presupune depasirea atributiilor pe care le are FMI. In plus, Fondul va avea nevoie de resurse mai mari decat cele utilizate in mod traditional de institutie.

Spre deosebire de 2009, cand G20 a lansat un program de masuri de stimulare pentru a scoate economia globala din criza, restul statelor s-au aratat deranjate de "raspunsul prea lent al Europei la criza".

In timp ce statele europene iau deciziile mult prea greu, SUA si China "se dueleaza" in privinta cursului yuanului, scrie Reuters.

Un plan impotriva crizei stabilit de Franta si Germania va cere, bancilor, cel mai probabil, sa accepte pierderi din datoria Greciei peste nivelul de 21%, stabilit anterior, in luna iulie.

Planul ar trebui sa puna si bazele unui sistem de recapitalizare a sistemului bancar si sa ofere modalitati de a creste capacitatea financiara a Facilitatii Europene pentru Stabilitate Financiara.

Masuri pe termen scurt luate de FMI

Reprezentantii FMI anuntau, la inceputul lunii octombrie, ca zona euro mai are suficient timp la dispozitie pentru a gasi o solutie durabila la criza datoriilor.

Dar "dorinta de a atinge tinte exacte in materie de deficit nu trebuie sa se faca cu riscul unei contractii pe scara mare a activitatii economice", mai avertizeaza oficialii FMI.

"Am auzit tare si clar ca pietele emergente, in special, au fost foarte preocupate de riscul de contagiune din economiile avansate, catre pietele emergente si in tarile cu venituri mici", spune Christine Lagarde, directorul general al FMI.

Aceasta precizeaza ca eforturile FMI se vor concentra pe instrumente de lichiditate pe termen scurt sunt disponibile pentru "victimele crizei economice".

Ea a dat ca exmplu liniile de credit de tip preventiv, pe care FMI le-a oferit mai multor tari, dupa prabusirea bancii americane de investitii Lehman Brothers, in 2008 si a declarat ca noile instrumente ar putea merge intr-o directie similara.

Liniile de credit preventiv presupun un numar mai mic de conditii decat pachetele de salvare traditionale pe care le acorda Fondul. In general, creditele preventive sunt acordate numai dupa ce statul in cauza a introdus reforme economice radicale si a operat reduceri bugetare dureroase.

Tocmai de aceea ar trebui sa vizeze tarile a caror economie se afla intr-o stare "decenta", dar care sufera din cauza faptului ca investitorii nu isi mai asuma riscuri.

Astfel de imprumuturi flexibile, pe termen scurt, ar putea ajuta Italia si Spania, in cazul in care vor fi obligate sa vina cu miliarde de euro pentru recapitalizarea bancilor lor.

Lagarde a tinut sa precizeze ca resursele de care dispune Fondul Monetar International sunt adecvate, desi a refuzat sa dea cifre exacte care sa explice ce inseamna "nivel adecvat".

De asemenea, sefa FMI sustine ca statele ar trebui implicate in recapitalizarea bancilor doar ca o ultima solutie.

#interventie FMI criza zona euro , #FMI