Lagarde: Reforma sectorului bancar, ingreunata de lobby-ul agresiv al industriei financiare

Marti, 27 Mai 2014, ora 16:11
1515 citiri
Lagarde: Reforma sectorului bancar, ingreunata de lobby-ul agresiv al industriei financiare

Reformele pentru corectarea problemelor din sistemul bancar evidentiate de criza din 2007-2009 sunt implementate prea lent si sunt ingreunate de lobby-ul agresiv al industriei financiare, a declarat, marti, directorul FMI, Christine Lagarde.

Bancile detin in prezent mai mult capital decat aveau la declansarea crizei financiare, in timpul careia statele au fost nevoite sa intervina cu fonduri publice pentru a stabiliza sectorul financiar, a spus Lagarde, potrivit Reuters.

"Vestea proasta este ca progresele sunt prea lente, iar incheierea este inca prea departe", a declarat Lagarde la un forum organizat la Londra.

Industria financiara se opune "agresiv"

Reforma sectorului bancar este complexa, dar este ingreunata si de "reactia agresiva a industriei financiare", precum si de oboseala care se instaleaza fara indoiala intr-un proces atat de lung, a spus directorul Fondului.

"O mare lacuna este ca problema institutiilor financiare prea mari pentru a fi lasate sa se prabuseasca nu a fost rezolvata", a afirmat Lagarde, referindu-se la asteptarile ca guvernele sa intervina pentru a salva orice institutie de credit de mari dimensiuni, astfel incat sa evite repetarea crizei.

FMI estimeaza ca subventia implicita sau prin costurile mai mici de finantare ale bancilor de pe urma faptului ca sunt prea mari pentru a fi lasate sa se prabuseasca se ridica la 70 miliarde dolari in SUA si la 300 miliarde dolari in zona euro.

Lagarde a facut apel la autoritatile de reglementare din toata lumea sa se puna de acord asupra unui cadru pentru lichidarea bancilor mari cu probleme.

#reforma sector bancar, #capital banci, #christine lagarde, #institutii financiare , #FMI