Acorduri de 16 miliarde euro intre Franta si China, pentru Airbus, Areva, Total si Alcatel-Lucent

Vineri, 05 Noiembrie 2010, ora 16:13
1169 citiri
Acorduri de 16 miliarde euro intre Franta si China, pentru Airbus, Areva, Total si Alcatel-Lucent

Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, si omologul sau chinez, Hu Jintao, au incheiat acorduri in valoare de 16 miliarde de euro (22,7 miliarde dolari) in beneficiul Airbus, Areva, Total si Alcatel-Lucent, transmite Bloomberg, precizeaza Mediafax.

Noi contracte vor fi parafate vineri de ministrul comertului din China, Chen Deming, si ministrul francez al Economiei, Christine Lagarde.

Valoarea comenzii obtinuta de Airbus este de circa 14 miliarde de dolari, cea mai mare tranzactie obtinuta de companie dupa ce Sarkozy a incheiat in 2007 un acord pentru 160 de aeronave, pentru 17 miliarde de dolari.

China Eastern Airline, China Southern Airlines, Air China si China Aviation Supplies Holding au cumparat in total 50 de avioane A320, 42 de A330 si 10 A350.

Jumatate din aeronavele A320 vor fi asamblate in China.

Areva a incheiat un acord pe termen de zece ani, in valoare de circa 3,5 miliarde de dolari, pentru furnizarea a 20.000 de tone de uraniu Chinei.

Directorul general al Areva, Anne Lauvergeon, a precizat ca discutiile privind vanzarea a doua reactoare EPR in China sunt foarte avansate.

In 2007, Areva a castigat un contract de opt miliarde de dolari pentru doua reactoare EPR destinate China Guangdong Nuclear Power Group, in Taishan, si pentru furnizarea de combustibil nuclear necesar acestora, pana in 2026.

Compania nucleara franceza a incheiat un acord cu CNNC pentru construirea unei fabrici de procesare a deseurilor radioactive in China.

Total, a treia mare companie petroliera din Franta, a semnat o scrisoare de intentie cu China Power Investment pentru constructia unei fabrici petrochimice.

Alcatel-Lucent a incheiat acorduri de 1,2 miliarde euro cu companii chineze de telefonie. 

#china franta companii acorduri valoare , #stiri Christine Lagarde