Bancile franceze s-au angajat sa plateasca cel putin jumatate din bonusurile anuale

Vineri, 06 Noiembrie 2009, ora 09:26
987 citiri
Bancile franceze s-au angajat sa plateasca cel putin jumatate din bonusurile anuale

Bancile franceze s-au angajt joi ca cel putin jumatate din bunusurile anuale pe care le acorda angajatilor sa fie platite intr-o perioada mai lunga, de trei ani, si sa acorde cel putin 50% din prime sub forma de actiuni, relateaza AFP, informeaza NewsIn.

Aceste angajamente au fost prezentate la o conferinta de presa si urmeaza sa fie implementate prin norme profesionale.

Ele pun in practica promisiunile facute in august de bancile franceze, la solicitarea presedintelui Nicolas Sarkozy si dupa recomandarile summit-ului G20 de la Pittsburgh.

Angajamentele completeaza, de asemenea, un decret publicat joi in Monitorul Oficial al Frantei, care reglementeaza remuneratiile traderilor, dar care nu se aplica decat pe teritoriul francez.

"Dorim ca aceste reguli sa se aplice in mod cat mai extins posibil. Este indispensabil ca normele profesionale sa extinda domeniul de aplicare al acestor reguli la toate operatiunile bancilor peste tot in lume", a afirmat ministrul francez al Economiei, Christine Lagarde, la aceeasi conferinta de presa.

Noile norme profesionale din sectorul bancar prevad plata a cel putin 50% din remuneratiile variabile (bonusuri) acordate traderilor si directorilor din banci intr-o perioada mai lunga, de trei ani, iar in cazul bonusurilor foarte mari procentul ajunge la 60%.

De asemenea, minimum 50% din remuneratiile variabile vor fi acordate in actiuni, care trebuie pastrate cel putin doi ani.

Decretul publicat joi mai prevede, in afara de plata pe o perioada extinsa a bonusurilor, si posibilitatea de a nu mai plati transele urmatoare din prime daca intre timp apar pierderi din activitatea pentru care s-a acordat prima.

"Consider ca mi-am facut datoria. N-am facut toate acestea pentru ca am fost constrans, ci pentru ca am considerat ca este legitim si fondat", a declarat presedintele Federatiei Bancare Franceze, Baudouin Prot.

Ministrul francez al Economiei a sustinut, in vedera summit-ului G20 Finances care va avea loc la Saint-Andrews (Marea Britanie), ca va cere statelor din G20 sa precizeze modul in care principiile privind remuneratiile din banci sunt transpuse in legislatia nationala.

Lagarde vrea, de asemenea, sa fie realizat un raport asupra aplicarii recomandarilor summit-ului G20 de la Pittsburgh de catre presedintele Consiliului de Stabilitate Financiara, Mario Draghi, care ar urma sa prezinte concluziile in martie 2010.

Ministrul francez doreste si includerea noilor reguli ale G20 la a doua revizuire a directivei europene privind bancile, ce se afla acum in dezbateri.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#banci franceze, # bonusuri, # remuneratii, # plati , #stiri Christine Lagarde