Christine Lagarde, candidata la sefia FMI?

Joi, 19 Mai 2011, ora 12:15
1601 citiri
Christine Lagarde, candidata la sefia FMI?

Christine Lagarde, Ministrul francez al Finantelor, ar fi un "foarte bun candidat" pentru pozitia de director general al Fondului Monetar International (FMI), insa nu va fi usor pentru Franta sa pastreze functia, a declarat la un post de radio ministrul transporturilor de la Paris, conform Mediafax.

Directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, fost ministru de finante al Frantei, a demisionat joi cu efect imediat. El se afla in arest la New York de la sfarsitul saptamanii trecute, acuzat de tentativa de viol. Strauss-Kahn a negat toate acuzatiile, insa a fost nevoit sa cedeze presiunilor si sa se retraga de la sefia FMI.

In timp ce Europa incearca sa impuna pastrarea traditiei de a avea un european in pozitia de lider al Fondului, Christine Lagarde se numara printre numele vehiculate in ultimele zile in presa internationala ca posibili candidati la functia acum vacanta.

Cele mai importante presiuni vin din partea marilor economii emergente, care au devenit in ultimii ani motorul de crestere al economiei mondiale si doresc o mai mare influenta asupra politicilor economice globale si implicit in conducerea institutiilor financiare internationale. FMI are insa un rol important in solutionarea crizei datoriilor de stat din zona euro, ajutand la coordonarea pachetelor de bailout ale Greciei, Irlandei si Portugaliei.

"Sunt convins ca este un candidat foarte bun. Am calatorit impreuna cu ea in Asia si pot confirma popularitatea ei in randul ministrilor din marile state emergente. Cred ca ar fi un candidat foarte bun dar, acestea fiind spuse, va fi foarte dificul in contextul actual. Din pacate, nu doar Franta viseaza sa aiba sefia FMI", a afirmat ministrul francez al Transporturilor, Thierry Mariani.

Guvernul francez nu a avut o reactie oficiala imediata la demisia lui Strauss-Kahn. Problema inlocuirii sale ar putea fi una dintre principalele teme de discutie la summitul G8 de saptamana viitoare, din orasul francez Deauville.

Lagarde a refuzat sa comenteze pe marginea zvonurilor ca ar candida la sefia FMI, insa este considerata "bine vazuta" de cancelarul german Angela Merkel si a primit deja sustinere oficiala din partea mai multor colegi europeni, printre care ministrul Finantelor din Suedia, Anders Borg.

Borg a declarat joi la un post de radio ca demisia lui Strauss-Kahn a fost un pas logic in aceasta situatie, iar desemnarea unui succesor trebuie sa aiba loc rapid.

El a aratat, in legatura cu Lagarde, ca a avut "o experienta foarte pozitiva".

"A fost o forta puternica in Ecofin si foarte, foarte importanta in lucrarile G20", a aratat oficialul suedez.

Pe langa nationalitatea franceza, un alt obstacol pentru Lagarde ar putea fi acuzatiile de abuz de putere aduse de deputatii opozitiei din Franta.

Procuratura franceza a recomandat efectuarea unei anchete privind rolul lui Lagarde in acordarea unor compensatii de 285 milioane euro catre un cunoscut om de afaceri francez in anul 2008 pentru a pune capat litigiilor acestuia cu o banca de stat.

O comisie formata din trei judecatori trebuie sa decida pana in luna iunie daca va fi declansata o investigatie. Lagarde a negat acuzatiile, iar niciuna dintre partile implicate nu a sugerat ca ministrul ar fi profitat personal de situatia in cauza.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Strauss-Kahn viol, #seful fmi inchisoare, #Christine Lagarde, #candidat sefia fmi, #fondul monetar international , #stiri Christine Lagarde