Comisarul european pentru energie apara excedentul comercial al Germaniei

Marti, 16 Martie 2010, ora 14:35
1346 citiri
Comisarul european pentru energie apara excedentul comercial al Germaniei

Comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger, a aparat marti excedentul comercial al Germaniei, considerat excesiv de Franta si de unii responsabili europeni, relateaza AFP. 

"Europa se confrunta cu o concurenta puternica din partea Japoniei, a Statelor Unite si a altor economii, astfel ca si noi trebuie sa avem produse competitive, ceea ce face ca unele tari industrializate, precum Germania, sa inregistreze excedente comerciale", a spus Oettinger pentru cotidianul Suddeutsche Zeitung.

"In Europa avem nevoie de mai multe reforme, pe modelul celor care au fost aplicate in Germania.

Renuntarea la aceste reforme ar fi un pas in directia gresita", a adaugat Oettinger.

Luni, ministrul francez al economiei, Christine Lagarde, a relansat dezbaterea legata de competitivitatea economiei germane si de excedentul comercial, in detrimentul partenerelor din zona euro.

Lagarde considera ca modelul economic german este mult prea axat pe exporturi si a declarat ca Germania ar trebui sa-si sustina cererea interna, ceea ce ar fi in avantajul altor tari europene.

Franta a fost sustinuta in special de comisarul european pentru afaceri economice, Olli Rehn, care a subliniat ca tarile ce inregistreaza excedente de cont curent trebuie sa sustina cererea interna, facand referire la situatia din Germania. 

#comisar, # energie, # excedent, # comercial, # germania , #stiri Christine Lagarde