Criza economica mondiala si amenintarile protectioniste vor fi pe agenda reuniunii financiare a G7

Miercuri, 11 Februarie 2009, ora 16:35
2289 citiri
Criza economica mondiala si amenintarile protectioniste vor fi pe agenda reuniunii financiare a G7

Marii finantisti din cadrul grupului celor mai industrializate sapte state ale lumii (G7) vor discuta vineri si sambata la Roma despre criza economica mondiala si ar trebui sa promita sa nu cedeze tendintelor protectioniste, relateaza AFP.

Ministrii de finante si bancherii centrali din tarile membre ale G7 - Statele Unite, Japonia, Germania, Marea Britanie, Franta, Italia si Canada - se reunesc vineri, pentru un dejun, inainte de inceperea lucrarilor sambata dimineata.
Rusia, a carei delegatie va fi condusa de ministrul de finante Aleksei Kudrin, a fost de asemenea invitata.
In conditiile in care clauza 'Buy American' a planului de relansare al administratiei Obama a suscitat turbulente inainte de a fi adoptata, iar in Europa s-a accentuat polemica referitoare la sprijinul Frantei pentru sectorul auto, protectionismul va fi una dintre principalele teme de discutie.


Japonia a dat deja ferm tonul: isi va exprima in fata celorlalti membri ai clubului opozitia fata de orice fel de protectionism, potrivit asigurarilor date marti de ministrul de finante, Shoichi Nakagawa.
"Am invatat de la Marea Depresiune ca, daca un text asemanator legii Smoot-Hawley vede lumina zilei, acest lucru va duce la un dezastru", a spus ministrul japonez de finante, referitor la o lege din 1930, prin care au fost impuse taxe vamale enorme, care au generat masuri ce au dus la agravarea crizei.

"Vom discuta despre modalitatile de a impiedica sa se intample asa ceva", a indicat Nakagawa.
Si Germania transmite un mesaj asemanator. Astfel, ministrul german de finante Peer Steinbrueck, va pune accentul pe acest subiect, pentru ca "nelinistea din cauza tendintelor protectioniste este din ce in ce mai accentuata", a spus miercuri secretarul de stat Jorg Asmussen.


Un mesaj solid al G7 impotriva revenirii protectionismului este necesar, potrivit declaratiilor lui Marco Annunziata, economist-sef al grupului bancar italian UniCredit.
"In vremuri de criza, reactiile protectioniste sunt normale, dar vedem semnale destul de ingrijoratoare si trebuie sa speram ca G7 va spune intr-un mod ferm ca acest lucru nu este permis", a atras atentia analistul citat.
De asemenea, reprezentantii G7 vor discuta despre remediile ce pot fi luate pentru a face fata crizei economice, agravata, de la ultima reuniune din octombrie.
Situatia este una in care ministrii isi doresc sa "actioneze repede", au indicat luni reprezentantii Trezoreriei Statelor Unite, dupa discutii telefonice intre secretarul institutiei, Timothy Geithner si unii dintre omologii sai.
Planurile de sustinere a sectorului bancar si chestiunea delicata a rascumpararii activelor toxice vor fi, de asemenea, pe lista de discutii.


In cadrul primei sale deplasari in strainatate de la numirea sa de la sfarsitul lui ianuarie, Geithner ar trebui sa prezinte omologilor sai noul plan de salvare a sistemului financiar american.
In cele din urma, G7 va incerca sa avanseze o pozitie comuna cu privire la reglementarea pietelor.
"Ar trebui sa putem ajunge la un consens inainte de reuniunea din 2 aprilie de la Londra a sefilor de state din cadrul grupului informal G20, ca acestia sa poata lua decizii rapid", potrivit unor surse din anturajul ministrului francez Christine Lagarde.

Comisia Europeana (CE) va examina orice plan de finantare a sectorului auto, de catre statele membre ale Uniunii, a spus miercuri presedintele Comisiei, Jose Manuel Barroso, care a subliniat ca industriile nu trebuie sa dispara din cauza unei crize temporare.


“In principiu, nu avem nicio problema cu actiunile statelor membre de a sustine industria auto, insa este clar ca aceste masuri trebuie sa fie luate in conformitate cu regulile Uniunii Europene”, a declarat Barroso.
“In caz contrar, ar avea efecte negative asupra celorlalte tari”, a subliniat oficialul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza, # economie, # CE , #stiri Christine Lagarde