Der Spiegel: Germania si Franta vor ca Portugalia sa ceara ajutor extern

Duminica, 09 Ianuarie 2011, ora 23:50
1118 citiri
Der Spiegel: Germania si Franta vor ca Portugalia sa ceara ajutor extern

Germania si Franta vor sa forteze Portugalia sa ceara asistenta financiara prin intermediul programului de salvare european, potrivit publicatiei Der Spiegel. 

Publicatia mentioneaza ca "expertii guvernamentali" din Germania si Franta apreciaza ca guvernul portughez nu se va mai putea, in curand, finanta de pe piete.

"A fost tras semnalul de alarma atunci cand Portugalia a propus saptamana trecuta dobanzi de 3,69% pentru o emisiune de obligatiuni scadente la sase luni. Pentru comparatie, in aceeasi zi, Germania a plasat pe piata obligatiuni cu scadenta la zece ani si dobanzi de 2,87%", noteaza Der Spiegel.

Portugalia trebuie sa ceara rapid asistenta financiara europeana pentru a evita propagarea crizei datoriilor in Spania sau Belgia.

In acelasi timp, membrii zonei euro trebuie sa se angajeze sa asigure toate mijloacele necesare pentru protejarea euro, furnizand mai multe resurse actualului mecanism de sustinere, de 750 de miliarde de euro, subliniaza publicatia.

Ministrul german al Finantelor, Wolfgang Schäuble, si omologul sau francez, Christine Lagarde, s-au intalnit vineri la Strasbourg pentru a discuta in legatura cu problemele monedei euro.

Cei doi oficiali se asteapta ca guvernul de la Lisabona sa fie greu de convins, in conditiile in care Portugalia dispune de oameni in pozitii importante in structurile europene, respectiv Victor Constancio, vicepresedintele Bancii Centrale Europene , si Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene.

Dupa Grecia si Irlanda, Portugalia este considerata de analisti ca urmatoarea tara care ar putea cere ajutor international, in pofida masurilor severe de austeritate implementate de guvern pentru reducerea deficitului bugetar. 

#portugalia, #ajutor financiar, #franta, #germania, #zona euro , #stiri Christine Lagarde