Franta sustine ca nu s-a decis inca nimic in G20 pentru reglementarea sistemului financiar

Vineri, 25 Septembrie 2009, ora 13:14
1238 citiri
Franta sustine ca nu s-a decis inca nimic in G20 pentru reglementarea sistemului financiar

Ministrul francez al economiei, Christine Lagarde, a declarat vineri ca "nu s-a facut inca nimic" in cadrul summitului G20 pentru incheierea unui acord legat de controlul si reglementarea sistemului financiar, relateaza AFP, citat de NewsIn.

Acordul este "aproape si in acelasi timp foarte departe", a declarat aceasta pentru postul de radio Europe 1. "O mare parte a muncii tehnice a fost deja facuta, am petrecut ore si ore incercand sa reconciliem punctele de vedere, insa nimic nu s-a rezolvat insa, pentru ca sefii de stat si de guvern nu au aprobat ansamblul documentului, iar unele elemente raman in asteptare", a adaugat Lagarde.

"Dupa-amiaza, vom avea rezultatele definitive ale acordului, sau nu", a mai spus ministrul francez. In cazul in care se va ajunge in cele din urma la un acord, Lagarde a precizat ca acesta se va aplica pentru bonusurilor bancare din 2009, ce sunt platite la inceputul lui 2010.

"In ceea ce priveste controlul si reglementarea sistemului financiar, am facut progrese majore, pe plan tehnic", a afirmat ministrul. Lagarde a precizat ca "lucram asupra unui cadru general - fara prime garantate, plati amanate, comitete de remuneratii - iar apoi, sper, asupra unui mecanism de limitare, in special in cazul in care o banca nu este suficient capitalizata".

Citand extrase din schita comunicatului final, un responsabil al unei tari din cadrul G20, ce a preferat sa-si pastreze anonimatul, a declarat anterior ca liderii G20 ar fi ajuns in cadrul summitului de la Pittsburgh la un acord cu privire la limitarea primelor bancare si la necesitatea de a mentine masurile de relansare.

Printre altele, acestia ar urma sa anunte "limitarea primelor la un procentaj din produsul net bancar, atunci cand ameninta nivelul stabil al capitalizarii". Mai clar, este vorba de indexarea primelor la cifra de afaceri a bancii, in functie de soliditatea fondurilor proprii. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Franta, # G20, # reglementare, # acord , #stiri Christine Lagarde