Germania si Franta fac presiuni asupra Greciei pentru noi masuri de austeritate

Luni, 26 Aprilie 2010, ora 13:24
1151 citiri
Germania si Franta fac presiuni asupra Greciei pentru noi masuri de austeritate

Germania si Franta sustin ca Grecia trebuie sa ofere mai multe detalii legate de masurile de austeritate pe care le va lua in urmatorii ani, inainte ca tarile din zona euro sa isi dea acordul final pentru ajutoarele financiare, relateaza EUobserver, citat de NewsIn.

Avertizarile separate emise duminica de autoritatile de la Paris si Berlin au fost formulate in pofida presiunilor de a da rapid un raspuns la cererea de ajutoare.

Vineri, Grecia a fost nevoita sa activeze mecanismul de ajutoare financiare de 40-45 miliarde euro din partea UE si FMI, dupa ce Eurostat a revizuit cifra de deficit din 2009 la 13,6% din produsul intern brut (PIB), ducand la cresterea costurilor de creditare pentru Grecia.

Ministrul german de finante, Wolfgang Schauble, a spus ca Grecia trebuie sa isi restructureze radical economia, ca o conditie inevitabila pntru aprobarea ajutoarelor.

"Faptul ca nu s-a luat o decizie nici de catre UE nici de catre guvernul german inseamna ca raspunsul poate fi pozitiv sau negativ", a avertizat Schauble.

"Depinde in totalitate de Grecia, daca va continua in anii urmatori reducerile drastice de costuri pe care le-a lansat", a completat el.

Comisia Europeana sustine pozitia Berlinului, care cere Greciei sa ofere un plan detaliat de reducere a deficitului de anul viitor, considerand ca este o masura necesara pentru a convinge pietele de dorinta guvernului de a imbunatati situatia finantelor publice.

De asemenea, ministrul francez de finante, Christine Lagarde, a declarat ca UE va stopa platile catre Grecia in cazul in care vor exista suspiciuni ca statul nu isi respecta angajamentele.

Mecanismul oferit Greciei consta in ajutoare de 30 miliarde euro, sub forma unor credite pe o perioada de trei ani, la o dobanda de circa 5% pe an de la tarile din zona euro. Restul de 15 miliarde euro vor veni de la FMI. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Germania, # ajutoare, # Grecia, # acord, # Franta , #stiri Christine Lagarde