Germania: un fond monetar european ar consolida Pactul de Stabilitate

Miercuri, 10 Martie 2010, ora 18:16
1421 citiri
Germania: un fond monetar european ar consolida Pactul de Stabilitate

Guvernul german, primul care a evocat ideea foarte discutata in ultimele zile, a unui fond monetar european, a insistat miercuri asupra faptului ca un asemenea instrument ar consolida Pactul de Stabilitate si in niciun caz nu l-ar slabi, relateaza AFP.

Intentia Germaniei este departe de a slabi Pactul de Crestere si Stabilitate, a declarat un purtator de cuvant al cancelarului german Angela Merkel. Din contra, crearea unui astfel de fond ar permite intarirea mecanismelor prevazute in pact.

Guvernul german recunoaste, insa, ca o serie de intrebari raman in continuare fara raspuns: "cine va contribui la fond, sub ce forma si in ce masura este acesta independent de Comisia Europeana".

Pentru moment, ministrul francez al economiei, Christine Lagarde, a declarat ca ideea este "interesanta", insa a subliniat ca nu reprezinta o prioritate.

Pe de alta parte, ideea unui fond monetar european este considerata "contraproductiva" de Axel Weber, guvernator al bancii centrale a Germaniai si membru in consiliul de politica monetara al Bancii Centrale Europene (BCE). El subliniaza ca un asemenea instrument incalca tratatele ce stau la baza UE.

"Toate discutiile pe aceasta tema sunt contraproductive, Grecia trebuie sa se concentreze asupra implementarii proiectelor de reforma bugetara", a declarat Weber, care a precizat totusi ca discutiile pe aceasta tema raman deschise.

#germania, #fond, #monetar, #european, #pact, #stabilitate , #stiri Christine Lagarde