Hillary Clinton, favorita pentru sefia Bancii Mondiale

Vineri, 10 Iunie 2011, ora 12:20
1384 citiri
Hillary Clinton, favorita pentru sefia Bancii Mondiale

Banca Mondiala ar putea avea pentru prima data o femeie la conducerea institutiei, intrucat secretarul de stat al SUA, Hillary Clinton, discuta cu presedintia americana posibilitatea de a parasi Casa Alba pentru a prelua in 2012 conducerea Bancii Mondiale, potrivit unor surse apropiate situatiei citate de Mediafax. 

Preluarea de catre Hillary Clinton a postului la Banca Mondiala ar putea avea loc anul urmator, odata cu incheierea mandatului actualului presedinte al bancii, Robert Zoellick.

Astfel, atat Banca Mondiala, cat si Fondul Monetar International (FMI) ar putea fi conduse, pentru prima data in istoria celor doua institutii financiare, de femei.

Ministrul francez de Finante, Christine Lagarde, este considerata favorita pentru preluarea functiei de director general al FMI.

Hillary Clinton, fosta Prima Doamna a SUA si rivala a presedintelui Barack Obama in cursa interna din Partidul Democrat pentru nominalizarea in cursa prezidentiala, a devenit rapid una dintre cele mai influente persoane din executivul american, noteaza Reuters.

Clinton a declarat in public ca nu intentioneaza sa ramana la conducerea Departamentului de Stat pentru mai mult de patru ani.

Apropiati ai acesteia au afirmat ca si-a exprimat interesul pentru preluarea postului la Banca Mondiala daca Zoellick ar pleca in 2012, la incheierea actualului mandat.

"Hillary Clinton vrea acest post", a spus o sursa apropiata secretarului de stat, informatie confirmata de inca o sursa.

O a treia sursa a afirmat ca presedintele Obama si-a exprimat, deja, sustinerea pentru aceasta schimbare.

Este neclar daca Obama a acceptat formal sa o nominalizeze pentru conducerea Bancii Mondiale, situatie in care este necesara aprobarea celor 187 de state membre ale institutiei.

Casa Alba a refuzat sa comenteze. Un purtator de cuvant al secretarului de stat a negat ca acesta ar vrea postul si ca ar fi discutat posibilitatea cu administratia americana.

Astfel de discutii ar putea avea un impact negativ asupra eforturilor depuse de Hillary Clinton la conducerea diplomatiei americane, daca exista asteptari ca va parasi postul, intr-o perioada de mari provocari internationale pentru SUA.

Totusi, momentul discutiilor nu este neobisnuit avand in vedere ca SUA analizeaza daca sa sustina inca un reprezentant al Europei la sefia FMI, organizatia sora a Bancii Mondiale.

Potrivit unei intelegeri neoficiale intre SUA si Europa, FMI a fost intotdeauna condus de un european, iar primul post ca importanta la Banca Mondiala a revenit SUA.

Aceasta intelegere intre europeni si americani este pusa la incercare tot mai mult de economiile emergente lasate pe dinafara procesului.

SUA nu s-au exprimat public pentru Lagarde, candidatul european la conducerea FMI, insa exista asteptari ca americanii vor respecta intelegerea.

Niciuna din cele doua institutii nu a mai fost condusa pana acum de o femeie, noteaza Reuters.

In cazul in care Clinton ar parasi diplomatia SUA, John Kerry, un apropiat al presedintelui Obama, care conduce si Comisia pentru Relatii Externe din Senat, se afla sprintre posibilii inlocuitori.

Banca Mondiala asigura fonduri de miliarde de dolari pentru cele mai sarace state din lume si se afla in centrul unor probleme precum schimbarile climatice, reconstructia statelor afectate de conflicte. 

#banca mondiala, #clinton conducerea bm, #conducerea bancii mondiale, #hillary clinton , #stiri Christine Lagarde