Lagarde: CE incepe procedurile de deficit excesiv dupa ce a incurajat cheltuielile publice

Joi, 19 Februarie 2009, ora 12:15
1799 citiri
Lagarde: CE incepe procedurile de deficit excesiv dupa ce a incurajat cheltuielile publice

Comisia Europeana, ce a inceput ieri prima etapa a procedurii de deficit excesiv impotriva a sase tari, le-a cerut ea insasi tarilor membre ale Uniunii Europene sa realizeze cheltuieli publice, a declarat astazi ministrul francez al economiei, Christine Lagarde, relateaza AFP.

"Comisia Europeana ne-a cerut in urma cu o luna si jumatate sa facem cheltuieli publice, pentru ca aceste cheltuieli si investitiile publice sunt cea mai buna cale de a ne relansa economiile", a declarat Lagarde pentru postul de radio RMC. "Nu se poate ca pe de o parte sa ne spuna sa sustinem cresterea prin investitii publice, finantandu-le cu riscul adancirii deficitului, si pe de alta parte sa ne invinuasca", a adaugat aceasta.

Potrivit declaratiilor ministrului francez, "15 state ale Uniunii urmeaza sa depaseasca in urmatoarele luni limita de deficit" impusa de Uniunea Europeana (UE). Procedura de deficit excesiv presupune, prin recomandari concrete, exercitarea de presiuni asupra statelor vizate, pentru ca acestea sa-si reduca deficitele la limita impusa de UE, de 3% din produsul intern brut (PIB), si poate merge pana la adoptarea de sanctiuni.

CE a declansat miercuri prima etapa a procedurilor de deficit excesiv impotriva a sase state, printre care Franta si Spania, ca urmare a dezechilibrului important al finantelor publice ale acestor tari, provocat de criza economica. Cele sase tari impotriva carora a fost declansata procedura de deficit excesiv sunt Franta, Spania, Grecia, Irlanda, Letonia si Malta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ce, #deficit, #procedura , #stiri Christine Lagarde