Lagarde schimba tabara: Primul task- distantarea de Europa

Miercuri, 29 Iunie 2011, ora 15:32
1456 citiri
Lagarde schimba tabara: Primul task- distantarea de Europa

In calitate de director FMI, fostul ministru de Finante al Frantei, Christine Lagarde, va fi nevoita sa se distanteze de Europa si sa abordeze o atitudine impartiala fata de criza datoriilor suverane din zona euro. In acelasi timp, economiile emergente din tarile asiatice asteapta in continuare o reforma la varful FMI, informeaza Mediafax.

Christine Lagarde, pana acum ministrul Finantelor in Franta, a fost desemnata marti director general al FMI, inlocuindu-l pe conationalul sau Dominique Strauss-Kahn, el insusi fost ministru al Finantelor la Paris, care a demisionat luna trecuta in urma arestarii sale pentru acuzatii de tentativa de viol, pe care le neaga.

Singurul contracandidat al lui Lagarde a fost Agustin Carstens, guvernatorul bancii centrale a Mexicului. Ea isi va lua postul in primire duminica, 5 iulie. Astfel, dupa ce a petrecut mai mult de un an incercand sa controleze criza datoriilor de stat din Grecia si din zona euro ca ministru francez,

Lagarde trebuie sa treaca in tabara FMI, intr-o perioada in care institutia de la Washington resimte presiuni tot mai apasatoare de a adopta o abordare mai dura fata de turbulentele din Europa, transmite Bloomberg. Fondul a acordat deja imprumuturi de urgenta in valoare totala de 110 miliarde euro tarilor europene aflate in dificultate.

FMI trebuie sa impuna reguli mai dure in schimbul finantarii si sa forteze Europa sa accepte o forma de restructurare a datoriilor, a declarat pentru Bloombeg Eswar Prasad, profesor la Universitatea Cornell din SUA si fost sef al diviziei de cercetare financiara din cadrul FMI.

"O provocare majora cu care se va confrunta Lagarde inca de la inceput va fi sa gestioneze rolul FMI in Grecia intr-un mod care nu va agrava situatia, dar care de asemenea nu va mirosi a tratament preferential.

FMI este un jucator cheie, dar a fost in unele privinte un spectator in procesul de asistare a Greciei si trebuie sa-si asume un rol mai activ", comenteaza Prasad.

Intre timp, economiile emergente ale Asiei, motorul de crestere economica globala, asteapta de la Lagarde sa-si respecte promisiunile de a continua reforma inceputa de Strauss-Kahn in vederea cresterii influentei acestor tari la varful FMI, noteaza agentia Reuters.

State precum China si India "au pus ochii" pe posturi cheie din conducerea FMI sub mandatul lui Lagarde si spera ca influenta lor in procesul decizional, dar si drepturile de vot din Consiliul Executiv, vor creste in raport cu puterea economica tot mai mare de care se bucura la nivel mondial.

Lagarde a "spus ce trebuie" intr-un turneu in Asia efectuat pentru a-si promova candidatura la sefia FMI. Ea a aratat ca tari precum India si China merita o mai mare putere de vot la FMI si sanse mai bune sa castige posturi cheie in conducerea institutiei.

"Lagarde este o prietena a Indiei. Nu putem ocupa scaunul de director general al FMI in acest moment, dar India poate obtine macar unele numiri la nivel inalt in ierarhia institutiei in timpul mandatului sau si vom face eforturi in acest sens", a declarat pentru Reuters o sursa guvernamentala indiana. 

#director FMI, #atributii christine lagarde, #rol director fmi, #fmi, #criza europa, #datorii suverane, #economii emergente , #stiri Christine Lagarde