Mai multe tari europene vor actiuni concertate pentru sustinerea sectorului auto

Vineri, 16 Ianuarie 2009, ora 16:05
1339 citiri
Mai multe tari europene vor actiuni concertate pentru sustinerea sectorului auto

Mai multe state europene au pledat vineri in favoarea unei actiuni coordonate in cadrul Uniunii Europene (UE), inaintea unei reuniuni ministeriale de la Bruxelles, pentru sprijinirea sectorului auto care intra intr-o criza din ce in ce mai accentuata, ca urmare a scaderii vanzarilor. "Este necasr ca Europa sa actioneze coordonat", a comentat ministrul britanic al comertului, Peter Mandelson, la reuniunea ce va avea loc pe tema problemelor din sectorul auto. "Trebuie sa ne fixam prioritatile si sa ne coordonam", a adaugat Mandelson.


Comisia Europeana (CE) a reunit vineri la Bruxelles ministrii din cele 27 de tari membre ale Uniunii Europene, ca sa analizeze situatia din sectorul auto in criza, in conditiile in care inmatricularile de pe piata europeana s-au diminuat cu aproape 8% anul trecut, scaderile fiind drastice mai ales spre sfarsitul anului.


"Este important sa ne luam angajamente fata de industrie, dar este la fel de important ca statele europene sa actioneze in conditii de egalitate. Nu trebuie sa intram in competitie unii cu ceilalti", a declarat fostul comisar european pentru comert, Peter Mandelson.


In acelasi timp, Mandelson a solicitat vigilenta in ceea ce priveste planul anuntat de autoritatile americane pentru sustinerea sectorului auto.


"Nu cred ca ne vom confrunta cu o disputa transatlantica, dar trebui sa fim constienti de ceea ce este pe cale sa se intample in Statele Unite si de implicatiile pe care aceste evenimente le au pentru industrie", a avertizat Mandelson.


Reprezentantii Spaniei si ai Frantei au facut declaratii mai concrete.


"Trebuie gasite masuri coordonate pentru stimularea cererii", a estimat ministrul spaniol al industriei, Miguel Sebastian Gascon, sugerand ca ideea de a acorda prime pentru sprijinirea vanzarilor de masini noi sa fie amplu utilizata pe continent.


"Vom discuta concret cu comisarul european pentru industrie, Gunter Verheugen, ca sa vedem ce putem ameliora raportat la masurile care au fost deja decise, mai ales in ceea ce priveste ajutoarele de stat", a declarat ministrul francez al finantelor, Christine Lagarde.


Bruxelles-ul hotarase in decembrie sa relaxeze temporare regulamentele cu privire la ajutoarele de stat, ca sa reactioneze la efectele crizei financiare asupra economiei reale. Printre deciziile luate s-a numarat posibilitatea ca tarile europene sa acorde imprumuturi in conditii preferentiale pentru produsele ecologice.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...