Ministru francez: moneda euro nu este in pericol

Joi, 20 Mai 2010, ora 13:03
2037 citiri
Ministru francez: moneda euro nu este in pericol

Ministrul francez al Economiei, Christine Lagarde, a declarat joi ca nu este de acord cu afirmatiile cancelarului german Angela Merkel ca moneda europeana ar fi in pericol si a negat zvonurile de distantare dintre Paris si Berlin, informeaza Boursorama, precizeaza NewsIn.

Ministrul francez al Economiei, Christine Lagarde a declarat joi ca moneda europeana "nu este deloc in pericol" si a negat zvonurile conform carora intre Paris si Berlin a intervenit o oarecare distantare in urma deciziei Germaniei de a interzice operatiunile de vanzare in lipsa si speculatiile pe obligatiunile guvernamentale realizate prin intermediul CDS-urilor.

De asemenea, Lagarde a subliniat faptul ca nu va urma exemplul Germaniei in ceea ce priveste aceste interdictii asupra speculatiilor si actiunilor.

"Nu cred absolut deloc ca euro se afla in pericol. Euro este o moneda solida, credibila, care a asigurat stabilitatea zonei timp de mai bine de zece ani", a afirmat Lagarde joi, intr-un interviu pentru postul de televiziune RTL, citat de Boursorama, dupa ce moneda europeana a atins miercuri cel mai scazut nivel al sau din ultimii patru ani, pentru a deschide tranzactiile de joi cu o usoara crestere, pana la valoarea de 1,23 dolari.

Intrebata despre "posibila distantare" fata de Germania dupa decizia anuntata miercuri, Lagarde a negat vehement aceste zvonuri.

"Absolut deloc. Suntem pe punctul de a consolida constructia zonei euro, iar aceasta constructie are nevoie de un consens, de confruntari", a declarat ministrul francez.

Lasand la o parte discutiile despre dezacordul dintre Paris si Berlin, Lagarde a admis ca decizia Germaniei este " discutabila in ceea ce priveste metodele alese, deoarece nu a existat o consultare prealabila" cu partenerii europeni.

Ministrul francez a declarat inca de miercuri ca "Guvernele afectate (de decizia Germaniei) ar trebui consultate in astfel de cazuri".

"Punctul in care Germania nu a urmat exemplul Frantei, iar Franta nu a urmat exemplul Germaniei este cel al datoriilor de stat, noi nu am facut si nu vom face acest pas (interzicerea speculatiilor).

Aceasta este o masura care trebuie discutata la nivel european", a mai spus Lagarde.

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso sustine decizia Germaniei si a invitat institutiile de reglementare bursiera din alte tari europene sa studieze posibilitatea unei actiuni in aceasta privinta, au adaugat jurnalistii de la Boursorama.

Un gigant francez închide o fabrică din Polonia și o mută în România. E vorba de peste 400 de locuri de muncă
Un gigant francez închide o fabrică din Polonia și o mută în România. E vorba de peste 400 de locuri de muncă
Producătorul francez de anvelope Michelin, cu afaceri anuale de aproape 30 miliarde euro, va închide fabrica de anvelope pentru camioane grele din Polonia, de la Olsztyn, unde lucrează...
#ministru, #francez, #euro, #criza, #germania, #franta , #stiri Christine Lagarde