Salvarea sistemului financiar al Irlandei ar putea costa 50 de miliarde euro

Luni, 15 Noiembrie 2010, ora 15:57
1229 citiri
Salvarea sistemului financiar al Irlandei ar putea costa 50 de miliarde euro

Irlanda se afla in discutii cu oficialii europeni despre actualele conditii din piata, dupa ce Germania i-a cerut sa accepte un plan de salvare, cu scopul de a stopa vanzarea excesiva de obligatiuni in tarile europene cu deficite excesive, potrivit Bloomberg, informeaza NewsIn.

"Contactele cu omologii internationali continua, la nivel oficial, in contextul conditiilor actuale din piata", a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului de Finante duminica seara, adaugand ca Irlanda nu a aplicat pentru sprijin extern si ca guvernul are suficient capital si pentru 2011.

Confirmarea acestor discutii vine dupa ce ministrii de finante din zona euro se pregatesc sa se intalneasca marti la Bruxelles.

Potrivit unui oficial al guvernului german, diminuarea ingrijorarilor investitorilor in legatura cu finantele Irlandei ar ajuta planul cancelarului german Angela Merkel de a cere investitorilor sa ajute la plata viitoarelor planuri de salvare.

Parerile liderilor europeni raman insa impartite in ceea ce priveste planurile lui Merkel, momentul acordarii ajutoarelor pentru Irlanda si continuarea masurilor luate de Banca Centrala Europeana (BCE), de a cumpara titluri de la tarile ce se confrunta cu probleme de deficit.

"Atata vreme cat guvernele europene sunt indecise, pietele nu se vor linisti", a declarat economistul sef al Grupului UniCredit in Londra, Marco Annunziata.

Acesta a adaugat ca "este foarte posibil sa vedem pietele din ce in ce mai nervoase si mai ingrijorate de ce se intampla in Europa".

Randamentul titlurilor de stat cu scadenta la 10 ani emise de Irlanda a crescut pana la 8,16% la Londra, iar moneda europeana a pierdut 0,4%, pana la 1,3634 dolari.

In timp ce Irlanda sustine ca nu are nevoie de bani pana la jumatatea anului viitor, bancile au devenit din ce in ce mai dependente de sustinerea BCE, pe fondul cresterii costurilor de creditare.

Imprumuturile bancilor irlandeze de la BCE au sporit cu 7,3% pana la 130 miliarde euro, reprezentand circa 80% din produsul intern brut.

Potrivit Barclays Capital, cererea de ajutor financiar ar putea totaliza 80 de miliarde de euro (110 miliarde de dolari) intre 2011 si 2013.

Totusi, ministrul de finante francez, Christine Lagarde, a declarat luni ca inca nu a fost facuta nicio astfel de cerere.

Potrivit publicatiei Irish Independent, ministrul de finante irlandez, Brian Lenihan, le-ar putea cere celorlalti oficiali europeni de la Bruxelles sa permita bancilor irlandeze sa acceseze fondul de urgenta al Uniunii Europene, iar guvernul ar lua in considerare anuntarea bugetului pentru anul urmator, programata pentru 7 decembrie, cu o saptamana mai devreme.

Obligatiunile din Irlanda, Portugalia si Grecia s-au depreciat semnificativ de cand liderii Uniunii au cazut de acord in 29 octombrie sa schiteze un mecanism de criza permanent care sa inlocuiasca fondul de salvare in euro lansat in mai, odata ce mandatul expira in 2013.

Salvarea sistemului financiar al Irlandei ar putea costa 50 de miliarde euro, potrivit unui scenariu analizat de Ministerul de Finante si banca centrala.

Nevoia de fonduri pentru 2011 ar fi de 23,5 miliarde euro, iar pentru 2014 de 18,6 miliarde euro.

Seful Fondului Monetar International (FMI), Dominique Stauss-Kahn, a declarat sambata in Japonia ca FMI este pregatit sa ajute Irlanda daca este nevoie. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#salvare sistem financiar ajutor irlanda , #stiri Christine Lagarde