Sarkozy doreste un guvern economic in zona euro

Marti, 21 Octombrie 2008, ora 12:54
1521 citiri
Sarkozy doreste un guvern economic in zona euro

Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy a cerut, marti, crearea unui "guvern economic clar identificat" in zona euro, care sa lucreze alaturi de Banca Centrala Europeana (BCE), in contextul crizei financiare, scrie AFP. "Nu se poate ca zona euro sa continue fara un guvern economic", a declarat presedintele Frantei.


"Banca Centrala Europeana, singura institutie federala din zona euro la ora actuala, trebuie sa fie independenta, dar institutul monetar de la Frankfurt, care gestioneaza euro, trebuie sa poata discuta cu un guvern economic", a adaugat Sarkozy.


Guvernul francez va acorda un imprumut de 10,5 miliarde euro (14,2 miliarde dolari) celor mai mari sase banci locale pana la sfarsitul acestui an, pentru a le intari rezervele de capital, a spus luni ministrul economiei, Christine Lagarde.


Conditiile impuse de guvern bancilor includ stabilirea unor beneficiari tinta, precum companii, autoritati locale si din sectorul de retail. Criza financiara a dus la o reducere puternica a creditelor, afectand atat bancile cat si economia reala a Frantei.