Banca centrala a Poloniei ar putea interveni pe piata valutara

Joi, 26 Februarie 2009, ora 15:12
1893 citiri
Banca centrala a Poloniei ar putea interveni pe piata valutara

Guvernatorul institutiei, Slawomir Skrzypek a spus ca Banca centrala a Poloniei ar putea interveni pe piata valutara pentru a sustine cursul zlotului, relateaza Reuters. 

"Nesiguranta cu privire la momentul in care ar putea fi folosit acest instrument - interventiile pe piata valutara - descurajeaza speculatiile", a declarat seful bancii centrale a Poloniei pentru TVP Info.

Intrebat daca ar putea folosi aceste interventii pentru a influenta cursul zlotului, Skrzypek a spus ca "in anumite conditii, da".

Banca centrala a Poloniei a redus miercuri dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, pana la 4%, in conformitate cu asteptarile, iar zlotul s-a depreciat dupa anuntarea deciziei, fiind cotat cu 4,645 unitati/euro in jurul orei 13:50.

"Argumentul care probabil a prevalat in consiliul de politica monetara a fost ca scaderea dobanzii sa nu dauneze zlotului. Consiliul a redus dobanda ca sa stimuleze economia", considera Piotr Kalisz, de la Citibank Handlowy.

Decizia din Polonia vine la doua zile dupa o reuniune de politica monetara a bancii centrale din Ungaria, care a mentinut dobanda cheie la 9,5%.

Tot luni, patru guvernatori de banci centrale din regiune - Polonia, Cehia, Ungaria si Romania - au avut o interventie concertata, despre care analistii au comentat ca a fost menita sa apere monedele nationale, singurele din regiune care mai au regimul de flotare controlata (managed floating).

La sfarsitul saptamanii trecute, presedintele grupului ministrilor de finante din zona euro, Jean-Claude Juncker, s-a aratat ingrijorat de deprecierea accentuata a multor monede nationale din estul Europei, in contextul in care investitorii cu aversiune la risc se retrag din regiune. 

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#cheie, #dobanda, #interventie, #piata, #polonia, #slot, #valutara , #stiri Citibank