Citibank: Bancile au dat bani fara sa-i aiba

Miercuri, 16 Decembrie 2009, ora 10:01
1914 citiri
Citibank: Bancile au dat bani fara sa-i aiba

Directorul general al Citibank Romania, Shamir Khaliq, considera ca bancile "au dat bani fara a-i avea", aceasta fiind una dintre cauzele declansarii crizei financiare. 

Khaliq a explicat ca bancile au acordat credite din liniile de finantare de la bancile-mama, iar odata ce acestea au inceput sa le scumpeasca, filialele de pe piata autohtona au majorat costul banilor din sistemul financiar local.

"Asa ceva a fost in detrimentul intregului sistem. Ne-a pus si pe noi intr-o pozitie dezavantajoasa, desi aveam un raport credite/depozite echilibrat si nu am oferit dobanzi in afara a ceea ce am considerat rezonabil. Sper ca dezechilibrul acesta se va corecta la nivelul sistemului bancar", a declarat directorul general al Citibank Romania, pentru Ziarul Financiar.

In opinia lui Shamir Khaliq ar trebui sa existe mai multa lichiditate pe piata, in urma eliberarii de rezerve minime. Daca acest lucru se va intampla, titlurile in euro ar deveni eligibile pentru obtinerea de lichiditati de la Banca Nationala a Romaniei (BNR).

"Ar trebui sa fie mai multa lichiditate pe piata in urma eliberarii de rezerve minime, titlurile de stat in euro vor fi si ele eligibile pentru obtinerea de lichiditati de la BNR, dar mai trebuie sa existe si capacitate de indatorare din partea clientilor.

Clientii companii si-au contractat activitatea, asa ca nu a fost nevoie de finantari mari, iar companiile bune s-au uitat in principal la refinantarea creditelor existente", a declarat oficialul Citibank Romania, pentru cotidianul amintit.

Shahmir Khaliq apreciaza ca economia tinde sa intre pe un trend bun si sustine ca exista semnale de oprire a declinului economic. Cu toate acestea, deciziile pe care le va adopta viitorul executiv vor avea un impact hotarator asupra evolutiei economiei.

#citibank, #banci, #credite, #criza , #stiri Citibank